Zničili jsme pětinu Asadova letectva, tvrdí USA. Britové neuspěli se sankcemi proti Rusku

Americký ministr obrany James Mattis oznámil, že zásah americké armády, který reagoval na chemický útok ve městě Chán Šajchún, zničil 20 procent syrských vojenských letadel. Útok podle něj ukázal, že USA "nebudou jen tiše přihlížet". Ministři zahraničí zemí G7 nyní hledají společný postoj k syrskému konfliktu na schůzce v italské Lucce. Několik politiků naznačilo možné zavedení sankcí proti syrským a ruským vojenským představitelům, na čemž se ale neshodli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká armáda vypálila na základnu 50 až 60 střel s plochou dráhou letu.

Americká armáda vypálila na základnu 50 až 60 střel s plochou dráhou letu. | Zdroj: Reuters

James Mattis uvedl, že reakce Spojených států „má za následek destrukci oblastí s palivem a municí, možností protiletadlové obrany a 20 procent syrských funkčních letadel.“ Dodal, že syrská vláda na letišti Šajrát, které americké střely minulý čtvrtek zasáhly, nemůže doplňovat palivo ani dozbrojovat.

Syrská armáda použila barelové bomby, tvrdí ochránci lidských práv

Číst článek

Sama Sýrie přiznala významné materiální škody. Mluvčí ruského ministerstva obrany ale uvedl, že střely zasáhly „pouze“ šest stíhacích letounů MiG-23 a několik budov bylo zničeno. Dodal, že na Šajrát dolétlo „jen“ 23 z 59 vypálených střel.

Mattisovo prohlášení o rozsahu zásahu kontrastuje s pátečními informacemi ruské televize, která přinesla i záběry zničené základy a podle níž byla ranvej poškozena jen mírně. Také libanonská televize v pátek uvedla, že syrská armáda stačila před útokem evakuovat většinu letadel.

Nebudeme pasivně přihlížet

Podle amerického ministra obrany útok ukázal, že země nebude „pasivně přihlížet, zatímco (syrský prezident Bašár Asad) vraždí nevinné lidi chemickými zbraněmi“. Mluvčí Bílého domu uvedl, že další zásahy mohou následovat, upozornil na to server BBC.

Agentura AP pak citovala vysoce postaveného amerického armádního úředníka, který uvedl, že Rusové o chemickém útoku věděli, jelikož nad nemocnicí, kam byli převezeni lidé zasažení smrtícím plynem, létal jejich dron.

Velká Británie podle BBC navrhovala sankce na ruské a syrské armádní důstojníky. Americký prezident Donald Trump navíc v pondělí po telefonu hovořil samostatně s britskou premiérkou Theresou Mayovou a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Mayová i Merkelová vyjádřily americké akci podporu a souhlasily s Trumpovým názorem, že je důležité hnát Asada k zodpovědnosti, uvedl v úterním prohlášení Bílý dům.

Setkání ministrů zahraničí G7 v italské Lucce. | Foto: Reuters

Mluvčí britské vlády pak v úterý oznámil, že se Mayová s Trumpem shodli také na tom, že existují nové možnosti, jak přesvědčit Rusko, aby nadále nepodporovalo Asada. Podle nich už Sýrie strategickým zájmem pro Rusko není.

Hledání shody a jasného postoje

Cílem setkání ministrů zahraničí G7 v italské Lucce byl jednotný postoj k syrskému konfliktu. Britský ministr zahraničí Boris Johnson řekl, že výsledky jednání by měly být velmi jasné - ruský prezident Vladimir Putin by podle něj měl přestat podporovat Asadův režim. „Ničí reputaci Ruska neustálým spojením s mužem, který zjevně otrávil vlastní lid,“ řekl Johnson podle BBC.

Během setkání se diskutovalo také o možnosti „dalších postihů na některé postavy syrské armády a některé ruské armádní postavy, které byly zapojeny do koordinace syrských vojenských snah“.

Příští útok by mohl směřovat na Asada, píše The Times. Poradci posílají syrského prezidenta do podzemí

Číst článek

Ke shodě o prvním takovém opatření proti Moskvě ve spojitosti se Sýrií ale nakonec nedošlo. Rusko už nyní čelí řadě sankcí ze strany EU a USA kvůli anexi Krymu a krizi na východě Ukrajiny.

G7 složená z Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Velká Británie, Spojených států a zástupce EU nicméně stále usiluje o objasnění americké politiky vůči Sýrii.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson zamíří v úterý do Moskvy, kde chce Rusy konfrontovat s jednotným seznamem požadavků. Ještě před tím se setká se zástupci spřátelených zemí z Blízkého východu.

Ruská kritika i chladný přístup

Ministr zahraničních věcí Spojených států Rex Tillerson. | Foto: Reuters

Moskva kritizuje Washington především proto, že neposkytl důkazy o tom, že syrská vláda opravdu provedla chemický útok. Rusko spolu s Íránem zároveň hrozí odvetou, pokud by ze strany USA přišly další útok.

Jedním ze znaků vypjatých vztahů mezi Ruskem a Spojenými je i to, že se Rex Tillerson nesetká během své návštěvy země s Vladimirem Putinem.

Podle protokolu bude mluvit se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Ruského prezidenta zná přitom roky. Stane se prvním ministrem zahraničí Spojených států, který se nesetká s ruským lídrem při první návštěvě země ve funkci.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme