Zničte Sacre-Coeur, je to symbol státní represe, žertoval Francouz. Nápad slavil úspěch

Překvapivý úspěch měl na internetu návrh jednoho obyvatele osmého pařížského obvodu na stržení baziliky Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (Sacré-Coeur), který se objevil na webu s participativním rozpočtem města Paříže. Myšlen byl sice v žertu, ale získal největší podporu z 2448 předložených občanských projektů, napsal francouzský deník Le Figaro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazilika Sacré-Coeur v Paříži

Bazilika Sacré-Coeur v Paříži | Foto: Jan Rosenauer

Anonymní Pařížan ve svém návrhu tvrdí, že bazilika "uráží památku obětí Pařížské komuny", krvavě potlačené radikálně socialistické a revoluční vlády Paříže v roce 1871.

Výstavba baziliky, jejíž základní kámen byl položen v roce 1875 a která je nyní druhou nejnavštěvovanější církevní památkou v zemi, měla představovat pokání za činy, které se během Pařížské komuny udály.

Náměstkyně pařížského starosty Pauline Véronová však řekla stanici France Info, že projekt nebude moci být přijat k zářijovému hlasování, neboť město není vlastníkem baziliky. Památka na vrcholku kopce Montmartre patří pařížskému arcibiskupství, zdůraznila Véronová.

Autor iniciativy, vystupující pod jménem jedné z postav Pařížské komuny Nathalie Lemelové, uvedl, že svůj návrh myslel žertem a jeho cílem bylo poukázat na limity přímé demokracie.

Odezva, s jakou se návrh setkal, ale podle Le Figaro dokazuje, že staré ideologické půtky kolem stavby s kontroverzní historií stále neutichly. Památka je předmětem debat už od roku 1875. Sporný byl kupříkladu už výběr pozemku. Právě na místě, kde dnes chrám stojí, začalo povstání komunardů, o dva měsíce později krvavě potlačené.

Bazilika, která je současně náboženskou i politickou stavbou, měla být ztělesněním konzervativního morálního pořádku III. republiky. Někteří levicoví aktivisté ji ale podle Le Figaro stále považují za symbol represe státu vůči lidu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme