Znovu kandidovat? Bylo to dlouhé a těžké rozhodování, přiznala Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová vystoupila v neděli večer na tiskové konferenci. Během ní potvrdila svůj záměr ucházet se opět o křeslo kancléřky i šéfky křesťanských demokratů. "Je před námi mnoho problémů, uspět můžeme jen společně," prohlásila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová na schůzi vedení CDU. Kancléřka tuto neděli potvrdila, že se chce počtvrté ucházet o šéfku německé vlády.

Angela Merkelová na schůzi vedení CDU. Kancléřka tuto neděli potvrdila, že se chce počtvrté ucházet o šéfku německé vlády. | Foto: Fotobanka Profimedia

„Myslela jsem na to pořád a pořád, bylo to těžké rozhodnutí,“ přiznala Merkelová hned v úvodu tiskové konference. Ji samotnou i její stranu podle ní v roce 2017 čekají těžké volby, ve kterých budou muset bránit své pozice zprava i zleva „tak jako nikdy doposud“.

Lehká podle ní nebude situace ani po případném znovuzvolení. „Je před námi mnoho problémů s uprchlíky i odchodem Británie z Evropské unie,“ přiznala kancléřka.

Za svůj hlavní politický cíl označila Merkelová soudržnost v zemi. "Uspět můžeme jenom společně,“ sdělila politička, která během projevu několikrát zdůraznila, že německá společnost je polarizovaná a musí si zachovat schopnost demokratického dialogu.

Chci být znovu kancléřkou, potvrdila Merkelová. Německo jí fandí

Číst článek

Kancléřka, kterou v posledním období část Němců kritizovala za přijímaní uprchlíků, zdůraznila, že svou dosavadní kariéru považuje za úspěšnou. „Když se podívám na posledních dvanáct let, myslím, že můžeme být hrdí na to, co jsme dokázali. Snížili jsme nezaměstnanost, nestoupaly daně a peníze na výzkum se zdvojnásobily, na čemž mi velice záleželo.“

Merkelová zároveň několikrát zopakovala, že má nové nápady a představu, kudy by se mělo Německo dále ubírat. Jako klíčovou zdůraznila schopnost reagovat na digitální ekonomiku, jejíž nástup přirovnala k průmyslové revoluci, a soudržnost mezi městskými a vesnickými částmi země. Zároveň však dodala, že jediná osoba nemůže vyřešit všechny problémy země.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme