Zůstane Si Ťin-pching čínským prezidentem? Do Pekingu se sjelo vedení komunistické strany

V Pekingu zasedá 400 nejvlivnějších členů Komunistické strany Číny. Na uzavřeném, přísně hlídaném plénu oficiálně jednají o udržení stranické disciplíny. Ve skutečnosti ale mají vybrat muže, který povede nejlidnatější zemi světa v příštích šesti letech. Na postu by rád zůstal současný prezident Si Ťin-pching. Před blížícím se sjezdem se ale zostřuje boj mezi jednotlivými frakcemi strany a jeho pozice není pevná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching | Zdroj: Reuters

Všečínské shromáždění lidových zástupců bude příští rok na 19. sjezdu Komunistické strany Číny volit svého nového šéfa, který se zároveň stane prezidentem země. Dá se proto očekávat, že současné jednání je jakousi mocenskou předehrou a sjezd už jen rozhodnutí potvrdí.

Právě teď se tak jednotliví kandidáti na post vzájemně testují a různé skupiny zjišťují, o koho se mohou opřít a kdo je naopak úhlavním nepřítelem.

Roďte více dětí, vyzývá Čína mladé komunisty. Země stále čelí demografické krizi

Číst článek

Současný prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching je ve funkci od roku 2012. Sám sebe staví do role nesmlouvavého bojovníka proti korupci a v rámci jeho akce už čínská justice odsoudila několik desítek vysoce postavených funkcionářů.

Právě bojem proti korupci si prezident způsobil mnoho politických nepřátel, kteří teď mají příležitost udeřit – přijít například s obviněním, které by ze Si Ťin-pchinga učinilo oběť jeho vlastního protikorupčního tažení.

„Mimochodem se spekulovalo v některých asijských médiích, že také dojde k dalším čistkám, že budou odhalení další členové nejvyšší skupiny mocenské a budou sesazení ze svých funkcí. Tak uvidíme, jestli v těch nejbližších dnech se něco takového potvrdí,“ řekla sinoložka Olga Lomová.

Komunistická strana Číny má sice více než 80 milionů členů, kormidlo ale de facto drží jen pár desítek vyvolených.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme