Ropa dál zlevňuje, cena se propadla pod hranici padesáti dolarů za barel

Ropa znovu pokořila svoje minimum. Poprvé od roku 2009 se propadla pod hranici padesáti dolarů za barel. Analytici navíc nevylučují další strmý pád. Nízké ceny ropy vyhovují například řidičům v Česku, na čerpacích stanicích totiž zaplatí méně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Unesený Čech pracoval jako kuchař na ropném poli Ghaní

Unesený Čech pracoval jako kuchař na ropném poli Ghaní | Zdroj: Reuters

Cena ropy klesá na světových trzích skoro půl roku, a to kvůli vysoké nabídce a nízké poptávce.

Zatímco v červnu se severomořská ropa Brent obchodovala za 114 dolarů za barel, dnes je na hranici 50 dolarů. Situaci nepřispívají ani obavy ohledně hospodářského vývoje v Evropě a Asii.

Z levnější ropy mají radost například výrobní podniky, letecké i lodní společnosti, ale i řidiči. Za celý loňský rok spadla cena pohonných hmot o více než čtyři koruny.

Do konce ledna by podle odhadů mohla ještě klesnout o korunu a padesát halířů na litr. Cena benzinu je v Česku pátá nejnižší v Evropě.

Největší problémy naopak působí nízké ceny černého zlata Rusku. Vývoz této suroviny se podílí zhruba z 50 procent na celkovém exportu země. Kvůli klesající ceně tak ruský státní rozpočet přichází o příjmy. Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary jsou už nyní dopady znát.

„Vidíme propad rublu, odliv zahraničních investorů, hrozí vysoká inflace a rostou výnosy z vládních dluhopisů. Pokud ta situace bude pokračovat, tak se bude očividně ještě zhoršovat,“ odhaduje Šimara.

Dělník se prochází mezi barely ropy v Jakartě | Foto: Reuters

Ropný kartel OPEC nechce přistoupit k omezení těžby, které by ceny podpořilo. Objevují se i spekulace, že organizace nesníží produkce ani v případě, že ropa klesne na 20 dolarů za barel. Další výrazný pokles se dá předpokládat, potvrzuje analytik společnosti ČSOB Petr Báča.

„První půlrok může být na trhu s ropou ještě velmi zajímavý z hlediska dalšího poklesu ceny. Můžeme se dočkat ještě výraznějšího poklesu. Protože OPEC nebo klíčoví členové nejsou zatím ochotni něco s tou situací dělat,“ vysvětluje Báča.

Zásadní by mohlo být další zasedání kartelu OPEC, které je plánované na červen letošního roku.

Ropný ministr Spojených arabských emirátů navíc podotkl, že přebytek nabídky ještě měsíce nebo možná roky potrvá.

Anna Jadrná, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme