Světové ceny ropy pokračují ve volném pádu

Levná ropa stále víc přidělává starosti investorům. Hlavně těm, kteří ji draze koupili a teď sledují, jak ceny padají. Jenom od začátku tohoto týdne zlevnila o více než 5 procent a obavy začínají mít i těžaři. Jestli bude pokles cen ropy i nadále pokračovat, mohou se dostat do velkých potíží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy na pobřeží

Těžba ropy na pobřeží | Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Obavy světových těžařů se odvíjejí od možnosti, že by těžba byla dražší než samotná surovina. Zatím to ale vypadá pro těžaře příznivě.

Podle analýzy konzultační společnosti Wood Mackenzie náklady na těžbu ještě nepřevyšují hodnotu vytěžené ropy.

Magická hranice 40 dolarů za barel

Situace se ale může obrátit, pokud by třeba ropa Brent zlevnila hodně pod 40 dolarů za barel. Jestli bude přesně na této hranici, těžba by se nevyplatila jen u necelých 2 procent současných světových dodávek. A to podle analytiků není nijak závratné číslo.

Zmiňovaná společnost Wood Mackenzie sledovala údaje z víc než dvou tisíc ropných nalezišť po celém světě.

Při ceně ropy Brent na úrovni 50 dolarů za barel je podle zprávy nezisková těžba jen 190 tisíc barelů. To jsou pouze 0,2 procenta světových dodávek.

Propad koruny pokračuje, podle analytiků může zdražit dovážené zboží

Číst článek

Přitom Brent opět zažívá strmý pád. Oproti včerejšímu dni je cena severomořské ropy Brent nižší o víc než 2 procenta. Barel se obchoduje za 46 dolarů.

O dolar levnější je barel lehké americké ropy.

Klíčovým hráčem zůstává OPEC

Spojené arabské emiráty se dnes postavily za listopadové rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nereagovat na pokles cen ropy snižováním produkce.

Stejně jako další významní členové kartelu, zejména Saúdská Arábie, se domnívají, že za pokles cen jsou zodpovědní těžaři mimo OPEC.

Vývoj ceny ropy Brent (2009 - 2015) | Foto: ČTK

OPEC | Foto: Český rozhlas

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme