Mezinárodní měnový fond prudce zhoršil vyhlídky ukrajinské ekonomiky

Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes prudce zhoršil hospodářské vyhlídky Ukrajiny. Na letošní rok počítá s propadem hrubého domácího produktu (HDP) o devět procent, zatímco ještě v dubnu předpovídal propad o 5,5 procenta. Fond v dnešní zprávě uvedl, že inflace na konci roku vystoupí až na 46 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinské hřivny

Ukrajinské hřivny | Zdroj: Reuters

Ukrajina je na pokraji státního bankrotu. Tamní ekonomika se potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a také s dopady loňské anexe poloostrova Krym Ruskem.

Měnový fond výhled zveřejnil po skončení návštěvy své mise v Kyjevě. Tématem návštěvy byla kontrola dodržování podmínek schváleného úvěrového programu pro Ukrajinu.

Podle MMF ukrajinské úřady podmínky programu o úvěrové pomoci plní, byť některé z nich se zpožděním.

"Dobré realizace programu se daří dosahovat navzdory výjimečně obtížnému prostředí, z části kvůli nedořešenému konfliktu na východě, který si v prvním čtvrtletí vybral na ekonomice větší daň, než se očekávalo," uvedl měnový fond.

V souladu s tím tudíž zhoršil vyhlídky ekonomiky na letošní rok. Na odhadu vysoké míry inflace se podepsal vývoj směnných kurzů a také zvýšení cen energií.

Výkonná rada MMF v březnu schválila dohodnutý čtyřletý úvěrový program pro Ukrajinu v objemu 17,5 miliardy dolarů. Celkově by Ukrajina měla během příštích čtyř let od mezinárodních věřitelů, k nimž patří také Evropská unie, získat 40 miliard dolarů (téměř bilion Kč).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme