Dovolená v Karibiku může zlevnit, Američany bude lákat Kuba

Dovolená na ostrovech v Karibiku by možná mohla v příštích letech zlevnit. Podle některých prognóz na ně totiž budou méně jezdit američtí a ruští turisté. Ti zatím tvoří největší část zákazníků hotelů na takových místech, jakou jsou Bahamy, Kajmanské ostrovy, Jamajka nebo Kostarika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bahamy

Bahamy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ceny zájezdů pro české turisty do těchto míst se liší podle termínu, cestovní kanceláře nebo hotelu, který si turista vybere. Například ceny zájezdů na Bahamy se pohybují v rozmezí mezi 40 až 70 tisíci korun i více.

Na letošní zimní sezonu patří právě Bahamy spolu s Panamou k novinkám českých cestovních kanceláří, pokud jde o exotické destinace. Cestu tam stále prodražuje kurz koruny k dolaru, přesněji řečeno slabší koruna.

Podle listu Financial Times by ale mohly zlevňovat služby a hotely v Karibiku. Odhad se týká takových míst jako jsou Americké Panenské ostrovy, Kajmannské ostrovy a Aruba.

Tam všude by mohlo přijíždět až o 30 procent amerických turistů méně než dosud. Předpokládá se totiž, že raději zamíří na Kubu, která je pro je v současné době velkou exotikou a uvolňování politických vztahů určitě otevře dveře i americkým turistům.

Havana se změní. Kokosové taxi zprostředkuje nostalgii i očekávání

Číst článek

Potenciál ruských turistů ovlivňuje slabý dolar a ekonomické potíže Ruska. Podle tamního listu Gazeta už nemá peníze na zahraniční dovolené ani oněch 15 až 20 procent Rusů, kteří si dříve mohli dopřát středně drahou exotickou dovolenou. A zůstávají raději doma.

Mnohé karibské země přitom mají ekonomiku postavenou především na cestovním ruchu.

Mezinárodní měnový fond například upozornil na to, že třeba malý ostrov Aruba má podíl cestovního ruchu na celkovém hrubém domácím produktu přes 88 procent.

Klesající podíl amerických a ruských turistů může proto mít bolestný vliv. Na druhou stranu tam mohou více jezdit jiní turisté. Například Češi. Ale velkou silou jsou Číňané, kteří začínají objevovat krásy cestování.

A také je možné, že zájem o Kubu narazí na nedostatek tamních hotelových kapacit. Takže odliv turistů ze sousedních ostrovů nebude tak velký.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme