Islámští radikálové údajně využívají k nákupu zbraní virtuální měnu

Radikálové z takzvaného Islámského státu údajně platí své aktivity pomocí virtuální měny bitcoin. Důkazy o tom přináší například členové hackerské skupiny Ghost Security Group. Teroristé prý za virtuální měnu nakupují například i zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bitcoiny

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

Podle šéfredaktora serveru Root.cz Petra Krčmáře není něco takového vyloučené. Platba virtuální měnou je ale podle něj jen jednou z možností.

„Je to zkrátka výměna něčeho cenného za něco cenného. To, že se používá právě tento způsob, neznamená, že je to jediný způsob a že třeba v minulosti se ty obchody nedělaly jinak. Vždycky existovaly způsoby, jak anonymně zaplatit, ať už pomocí anonymních, nebo kradených platebních karet nebo předplacených kuponů k mobilním telefonům,“ upozorňuje.

Bitcoiny teď podle Krčmáře přitahují pozornost, protože byly navrženy právě proto, aby s nimi bylo možno platit anonymně. Jednotlivé transakce ale zcela neviditelné nejsou, naopak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Teroristé údajně platí své aktivity pomocí virtuální měny bitcoin. Mluvil o tom Petr Krčmář, šéfredaktor serveru Root.cz

„Existuje obrovská veřejná virtuální účetní kniha, která se sdílí mezi servery, a tam jsou zapsané úplně všechny transakce, které kdy proběhly,“ vysvětluje Krčmář.

Podle něj tedy může kdokoliv podrobně sledovat bitcoin od jeho vzniku, kdy se takzvaně vytěžil na serverech, až tam, kde proběhla platba.

„Spíš jde o to, že si může naopak kdokoliv zakládat účty a peníze převádět mezi nimi. Čili neexistuje za normálních okolností přímé spojení člověk – účet, protože vy si těch účtů můžete vyrobit milion a posílat si mezi nimi libovolně peníze. Ale jakmile nastoupí klasická policejní práce a vy někde chytíte někoho, s kým už si spojíte konkrétní účet, tak můžete začít rozplétat celou tu motanici,“ dodává Krčmář.

Na takzvaný Islámský stát se teď zaměřují také hackeři ze spolku Anonymous, teroristům vyhlásili kybernetickou válku. Snaží se napadat zejména veřejné služby, jako jsou sociální sítě a blogy.

„Teroristé jednak potřebují komunikaci mezi sebou tajit, ale zároveň potřebují být vidět a potřebují vykřičet do světa své ideály. Toto je to místo, kde se hackeři snaží útočit, protože to jsou slabá místa, která z principu nemůžete zabezpečit tak, aby tam nikdo neviděl, protože potřebujete, aby tam viděli všichni,“ vysvětluje Krčmář.

Bitcoin | Foto: Michal Jindra

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme