V USA kvete nová služba - pojízdné čerpací stanice. Úřady a hasiči se ale mračí

Nasedáte do auta, rozsvítí se oranžová kontrolka, která signalizuje málo pohonné hmoty v nádrži. Míříte k nejbližší čerpací stanici. Ale co kdybyste kvůli benzinu nikam zajíždět nemuseli a nechali si ho jednoduše dovést? Přesně takovou službu s oblibou využívají ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Fotobanka stock.xchng

„V budoucnu podle mě nebudou žádné čerpací stanice,“ myslí si Elon Musk, úspěšný podnikatel a výkonný ředitel společnosti Space X a Tesla Motors.

V Muskově vizi benzinové pumpy zanikají kvůli stoupající oblibě aut na elektrický pohon. Američtí pumpaři se skutečně bojí, že přijdou o práci, jenže z jiného důvodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Provozovatelé pojízdných čerpacích stanic čelí v USA kritice hasičů i legislativců, zjistila Tea Parkanová

„Máme cisternu a aplikaci, kterou si každý může stáhnout. Zadáte do ní místo, kde máte auto a čas, který vám vyhovuje, a my vám přijedeme doplnit nádrž,“ popisoval novou službu v USA Today Christopher Aubuchon, spoluzakladatel společnosti Filld.

Jeho pumpaři na kolech fungují v americkém San Franciscu a podle všeho se jim daří. Jenže každá strana má dvě mince a americké úřady zkoumají, jestli je služba vlastně legální.

Hlavně hasičům se totiž nelíbí, že jim po městě jezdí dodávky plné hořlavého benzinu. Aubochon ale trvá na tom, že jeho společnost neporušuje žádné zákony a dodržuje pravidla pro převoz pohonných hmot.

„Jsme inovátoři a úřady by měly vývoj nových služeb a technologií sledovat a podporovat. Udělali jsme všechno proto, abychom si byli jistí, že naše služba je bezpečná."

Stejný postoj mají i další provozovatelé pojízdných čerpacích stanic. Připouštějí, že se jejich situace podobá problémům služby Uber, která slouží jako alternativa ke klasickému taxi.

I Uber byl totiž tak nový a jiný, že musel ve svých začátcích řešit, jestli se vejde do nějaké legislativní škatulky.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme