Největší pivovarnická fúze je na spadnutí, obchod za 2,5 bilionu se dotkne i Prazdroje

Na trhu piva se opět přiblížila velká fúze společností. Největší světový výrobce piva Anheuser-Busch InBev se chystá koupit svého konkurenta SABMiller, který je majitelem i Plzeňského prazdroje. Obě firmy oznámily, že obchod je na spadnutí a měl by se uskutečnit na podzim. Má to ale háček, který se týká i Plzeňského prazdroje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světová jednička v pivovarnictví Anheuser-Busch chce koupit svého rivala SABMiller

Světová jednička v pivovarnictví Anheuser-Busch chce koupit svého rivala SABMiller | Zdroj: Reuters

Anheuser-Busch minulý týden předložil zlepšenou nabídku na převzetí svého konkurenta a vedení SABMilleru následně doporučilo akcionářům, aby návrh přijali. Anheuser-Busch podle nové nabídky zaplatí v přepočtu 2,5 bilionu korun.

Za zlepšení nabídky může propad kurzu libry po červencovém referendu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Ten snížil atraktivitu původní nabídky a někteří akcionáři SABMilleru tak chtěli od obchodu couvnout.

Obchod je tedy na dosah, spojení by mělo být hotové na podzim. Má to ale háček - největší překážkou obchodu byly evropské značky piva, včetně Plzeňského prazdroje, který vlastní právě SABMiller. Anheuser-Busch by totiž získal příliš velkou část trhu, což zakázala Evropská komise.

Společnost tedy musí balík evropských pivovarů prodat. Zatím není jasné, kdo by si Prazdroj mohl pořídit. Mluví se i o české skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Společnosti SABMiller v Česku patří Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell), Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast. Firma Anheuser-Busch vlastní budějovický pivovar Samson.

Cena celého prodávaného balíku se ale bude pohybovat mezi 60 až sto miliardami korun a to už by mohlo být velké sousto i pro PPF. Nejpravděpodobnější tak je, že Prazdroj opět skončí v zahraničí.

Skupina Anheuser-Busch předloni koupila stoprocentní podíl v českobudějovickém pivovaru Samson. Spadá pod ni také Budweiser, největší konkurent Budějovického Budvaru. Světová jednička má ve své nabídce zhruba 200 značek piva z celého světa.

Koncernu SABMiller, který má dominantní postavení ve střední a východní Evropě, Severní Americe a Africe, patří tuzemské značky Gambrinus, Plzeňský Prazdroj, Velkopopovický Kozel a Radegast. V Česku ovládá více než polovinu trhu s pivem.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme