Evropská komise prověřuje, zda se Barroso neprovinil, když přijal místo v Goldman Sachs

Evropská komise (EK) zahájila vyšetřování bývalého předsedy této instituce Josého Manuela Barrosa. Prověří, zda neporušil etická pravidla, když přijal vysoký post v americké investiční bance Goldman Sachs.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Končící předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Končící předseda Evropské komise José Manuel Barroso | Zdroj: Reuters

Portugalec Barroso v létě nastoupil na post ředitele mezinárodní pobočky Goldman Sachs se sídlem v Londýně.

Banka však čelí obvinění, že svými aktivitami na finančních trzích napomohla světové finanční krizi v minulém desetiletí. Zároveň se podle kritiků podílela na rozpoutání krize v eurozóně, když Řecku pomáhala zakrývat jeho hospodářské problémy.

Všechny tyto záležitosti řešil jako předseda EK právě Barroso, který vedl dvě komise v období let 2004 až 2014.

Barroso má teď v nové funkci navíc radit bankám, jak postupovat při brexitu, přičemž podmínky bude za unii vyjednávat jeho bývalý podřízený Michel Barnier.

Běžný lobbista

Ombudsmanka Evropské unie Emily O'Reillyová vyzvala současného předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, aby nechal postup svého předchůdce prověřit – zda není v rozporu s kodexem chování bývalých komisařů, který je zakotvený v unijních smlouvách.

Juncker v odpovědi oznámil, že věc vyšetří speciální etická komise.

Zároveň Barrosovi odebral protokolární výsady pro bývalého šéfa EK. Do budoucna tak mají komise a její pracovníci k portugalskému expolitikovi přistupovat jako k běžnému lobbistovi.

Banka Goldman Sachs (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Pokud by komise konstatovala, že Barroso etický kodex porušil, může Barroso přijít až o celou svou unijní penzi.

Bývalí členové komise nesmějí rok a půl vůči EU lobbovat nebo vystupovat jako advokáti – aby nemohli zneužívat informace získané v úřadě. Na oplátku za to po tři roky dostávají polovinu svého komisního platu.

Barroso i Goldman Sachs argumentují, že toto pravidlo neporušili, protože Portugalec z funkce předsedy EK odešel před více než rokem a půl.

Podle ombudsmanky O'Reillyové je však třeba posuzovat nejen literu, ale i ducha předpisu a brát v potaz zájmy EU a její pověst.

ČRo, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme