'Bleší trh' na Facebooku? Síť chce konkurovat Amazonu nebo eBay

Sociální síť Facebook spouští marketplace. Tedy inzertní tržiště, kde lidé můžou nabízet svoje zboží k prodeji. Služba zatím bude dostupná ve Spojených státech, ve Velké Británii nebo třeba na Novém Zélandu. Díky nové službě můžou lidé na síti nabízet téměř cokoliv. Stačí zboží nafotit, přidat popisek, cenu a pak už jen potvrdit zveřejnění nabídky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook

Facebook | Foto: downloadsource.fr, CC BY 2.0

Už teď na síti vznikají různé skupiny zaměřené na prodej a nákup. Podle společnosti je každý měsíc navštíví desítky milionů uživatelů. Nově ale pro tyhle účely bude sloužit aplikace. Základem pro prodej bude vzdálenost mezi lidmi.

„Spíš než tržiště bych nazval tuhle aplikaci bleším trhem. Facebook nebude pomáhat s doručováním, nebude brát platby, nebude se přes to platit - jde opravdu jen o propojení lidí na základě geolokace a řekněme určitých sociálních vazeb. Víte, komu prodáváte, jestli s ním máte nějaké společné přátele,“ dodává odborník přes e-commerci Adam Kurzok.

Fotografie zboží se ukážou lidem v blízkém okolí, a to díky lokalizaci. Uživatelé se pak mezi sebou propojí, vymění si kontakty a obchod zrealizují. Novinka bude k dispozici zatím v aplikacích, za několik měsíců by měla být spuštěná i webová verze.

Od konkurence se Facebook liší už jen tím, že se nebude podílet na zajištění ani na dodávce zboží. Za jednotlivé transakce taky nebude účtovat žádné poplatky, což mu dává zásadní výhodu před konkurencí.

Nová služba bude soupeřit hlavně s inzertními servery, ale taky třeba portálem eBay, Amazonem nebo s tuzemským Aukrem. V Česku už podobné aplikace fungují - nedávno vznikly například Bayo nebo třeba Letgo.

Vůbec nejvíc lidé nakupují na Amazonu, čínské Alibabě nebo také na serveru eBay. Podle údajů celní správy takových zásilek přibývá. Zatímco loni přišlo do Česka přes 1,5 milionu balíčků, letos už jich za stejné období byly skoro tři miliony.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme