Šancí pro české exportéry mohou být jihoamerické trhy

Recese jihoamerického hospodářství se blíží ke konci. Vyplývá to z nejnovějšího šetření brazilské univerzity a univerzity v německém Mnichově, podle kterého by nejrychlejší ozdravení měly zažít Brazílie, Peru a Chile. Právě ty totiž profitují z rostoucího zájmu Asie a zejména pak Číny po komoditách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazílie je země plná barev

Brazílie je země plná barev | Foto: uban

Stejně tak mnohým ekonomikám pomohou kroky na povzbuzení domácí spotřeby, mezi které patří snadnější dostupnost úvěrů a daňové odpustky při nákupech spotřebního zboží.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy jsou latinskoamerické trhy výzvou pro české exportéry: "Pomalý ekonomický růst Evropské unie bude trvat a většina našich obchodů je právě do zemí EU. Pokud exportéři budou chtít uspět, budou muset hledat nové trhy."

Podle Tlapy mají čeští exportéři příležitost hlavně v oblastech, kde máme určité výhody: "My bychom mohli mít příležitost v oblastech, kde máme určité konkurenční výhody, to znamená například ekologické strojírenství nebo některé dopravní stroje."

Důležité je zlepšení exportního financování

Úspěch českých podnikatelů v Latinské Americe ale podle náměstka ministra průmyslu a obchodu závisí také na zlepšení podmínek v oblasti exportního financování. Řada exportéru má totiž problémy s profinancováním svých zakázek.

Své služby by proto měla zlepšit Česká exportní banka a EGAP. "Důležité je, aby i tyto instituce měly v hledáčku Latinskou Ameriku a aby šly i do většího rizika v případě profinancování některých projektů," vysvětluje Tlapa.

Podle něj jsou státní instituce od toho, aby pomohly ve chvíli, kdy nejsou komerční banky schopny nebo ochotny podnikatelům půjčit.

Důležitá je také účast na místních veletrzích

Další podmínkou úspěchu je také ochota poznávat nové trhy. "Bude záležet i na samotných podnikatelých, aby hledali nové trhy, aby jeli do toho teritoria a účastnili se výstav a veletrhů," dodává ještě Martin Tlapa.

Největší zájem budou mít Češi podle ministerstva o Brazílii, Spojené státy mexické, Argentinu a Chile. "To jsou čtyři ekonomiky, které jsou pro české firmy nejvíce zajímavé," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomické situaci Latinské Ameriky a šancích českých exportérů uchytit se v tomto regionu mluvil na Rádiu Česko náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme