Ropa bude dražší. Její cena může ovlivnit i tempo oživení

Cena ropy během ranního obchodování na asijských trzích rostla. Barel severomořského Brentu zdražil o 44 centů na 74,63 a barel takzvané lehké sladké ropy o 25 centů na 74,14 dolaru. Ropa tak navázala na vývoj z minulého týdne, kdy se její cena zvýšila o bezmála 9,5 procenta, což bylo nejvíce za posledních třináct týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování paliva

Tankování paliva | Foto: PETROL media

Důvodem tohoto zdražování je zejména přesvědčení většiny trhu, že hospodářství Spojených států i eurozóny má to nejhorší už za sebou. Nejen to ale může v dalších dnech přispět k dalšímu růstu cen barelu.

Severní Ameriku totiž čeká takzvaná hurikánová sezóna, která je tradičním činitelem, který výrazně ovlivňuje cenu ropy. Právě díky hurikánové sezóně například někteří investoři zahrnují do ceny ropy i takzvanou rizikovou prémii.

"Letos, kvůli hurikánu Bill, začala zmíněná sezóna dříve. Pokud by například některý z hurikánů výrazně zasáhl oblast Mexického zálivu, dal by se očekávat další nárůst cen ropy," řekl Rádiu Česko analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Ceny ropy mohou ovlivnit i povstalci z delty Nigeru

V neděli se navíc objevila zpráva, že rebelové operující v deltě řeky Niger vypověděli klid zbraní a vyhrožují nigerijské vládě obnovením útoků na ropná zařízení. Podle Čermáka se ale dosud tento fakt v ceně ropy nikterak nepromítl.

"V uplynulém období, kdy cena ropy spíše klesala, se situací v Nigérii investoři příliš nezabývali. Nyní ale, s ohledem na růstovou tendenci cen ropy, ji zřejmě začnou brát vážně a není vyloučeno, že kvůli tamní vypjaté situaci ceny ropy dále porostou," zmínil Čermák a dodal, že aktuální růst cen ropy je tažen spíše poklesem zásob téže suroviny ve Spojených státech, a také stávajícím optimismem na akciových trzích.

Barel se bude pohybovat okolo 75 dolarů

Ekonomové se domnívají, že cena barelu bude i nadále růst. Podle Čermáka je jisté, že v krátkodobém horizontu bude zlomovou hodnotou 75 dolarů za barel.

"Pokud by došlo k růstu nad 75 dolarů, znamenalo by to další tendenci směrem vzhůru," uvažuje Čermák, podle kterého navíc hrozí, že zvyšující se cena ropy může výraznějším způsobem omezit často diskutované hospodářské oživení.

"Růst ceny ropy bude mít negativní vliv na poptávku spotřebitelů. Obzvláště pro USA, kde je situace spotřebitelů dlouhodobě horší. Nicméně u ceny okolo 70 dolarů za barel zřejmě oživení nezabrzdí. Pokud by se však cena vyhoupla k 90 - 100 dolarům, pak by problém s oživením skutečně nastal."

Podle Čermáka růst cen zmíněné suroviny negativně ovlivní sektor dopravy, zemědělství a automobilové odvětví. Naopak ropné společnosti, petrochemické závody a firmy zabývající se hledáním nových ropných nalezišť budou z růstu cen profitovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cena ropy během dnešního ranního obchodování na asijských trzích rostla. Ptáme se analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka a ředitele Svazu chemického průmyslu Ladislava Nováka.

Přečtěte si také:
Benzin zdražuje, ale brzy má nastat obrat
Ceny akcií v USA stále klesají - stejně tak ceny benzinu
Benzín a nafta budou asi ještě dražší

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme