Analytik: Dolar a japonský jen oslabí, koruna a zlotý posílí

Japonská centrální banka ponechává úrokové sazby na ultra nízkých úrovních: 0,1 procenta označuje The Wall Street Journal. Cíl je podle listu jasný: pomoci nastartovat japonskou ekonomiku těžce zasaženou globální krizí. Zatímco hospodářství tato politika podle dostupných signálů pomáhá, investoři vlastnící jeny trpí. Japonská měna totiž v noci na dnešek opět oslabila a obrat k lepšímu je podle některých expertů v nedohlednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Kam tedy nyní na peněžních trzích investovat?

Na tuto otázku odpovídal ve vysílání Rádia Česko analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kam nyní investovat na peněžních trzích ? Otázka pro analytika Komerční banky Miroslava Frayera

Japonský jen podle něj oslabuje i kvůli přesvědčení, že to nejhorší ze stále probíhající globální krize je už za námi. Společně s tím totiž roste ochota investorů prodávat stabilnější aktiva, jako je právě jen, a riskovat.

"Optimismus, který nyní na trzích panuje, je ovlivněn dobrými daty, hlavně z USA. Osobně si ale myslím, že ta data nejsou tak dobrá, aby optimismus byl tak velký. Myslím, že je přehnaný a že v následujících měsících uvidíme nějakou korekci," uvedl Frayer a dodal, že podobný vývoj, totiž oslabování, čeká díky nynějšímu optimismu na světových trzích i další stabilní světovou měnu - americký dolar.

Zatímco náhlá ochota riskovat jenu ani dolaru nesvědčí, středoevropským měnám prospívá. Koruna se přitom v regionu stala premiantem když se včera vůči euru dostala až na 25,15, tedy nejsilnější úroveň od loňského listopadu.

Podle Frayera bude posilování české měny díky nynějšímu optimismu na finančních trzích ještě nějakou dobu pokračovat. Frayer však dodal, že zvyšující se deficit veřejných financí i hrozba rozpočtového provizoria vrhá špatné světlo na českou ekonomiku i českou korunu.

"Proto by mohlo dojít k tomu, že se sníží rating České republiky, a to by mohlo českou měnu oslabit," míní Frayer, který za středoevropskou měnu s největším potenciálem považuje polský zlotý.

"Polská ekonomika nyní na rozdíl od okolních zemí zažívá meziroční růst. I výhled naznačuje, že právě zlotý by mohl být premiantem v regionu," shrnul Frayer.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme