Čína a Indie se zapojují do boje proti klimatickým změnám

Čína a Indie jsou připraveny zapojit se do celosvětové snahy zabránit klimatickým změnám. Na summitu v New Yorku to potvrdili zástupci těchto rozvíjejících se gigantů. Nabídne právě Čína a Indie investorům a firmám zajímavé příležitosti?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna. Ilustrační foto.

Elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Čína a Indie jsou připraveny zapojit se do celosvětové snahy zabránit klimatickým změnám. Na summitu v New Yorku to potvrdili zástupci těchto rozvíjejících se gigantů. Nabídne právě Čína a Indie investorům a firmám zajímavé příležitosti?

Čína, která v posledních letech do ekologicky čistých technologií investuje stále více, se napříště podle prezidenta Hu Jintao hodlá zaměřit na energeticky úsporné technologie a snížení emisí skleníkových plynů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nabídne Čína a Indie investorům a firmám zajímavé příležitosti v oboru zelených technologií? Na tuto otázku odpovídají generální ředitel agentury Czechtrade Ivan Jukl a analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil

Indie je pak podle ministra životního prostředí Jairama Rameshe připravena přijmout diskutovaný strop na objem skleníkových plynů, které by státy mohly vypouštět. I když tato slova provází řada otazníků, označují je experti za příslib změny.

Čína hodlá do ekologických technologií investovat stovky milionů dolarů

Zájem Číny o ekologicky čisté technologie už několik let postupně narůstá. Do jaké míry z toho už byly schopny profitovat české společnosti?

Podle generálního ředitele agentury na podporu exportu Czechtrade Ivana Jukla jde zatím jen o několik projektů - firma Wikov dodala do Číny větrné elektrárny a firmy Tedom a Vítkovice zde společně realizují projekt na získávání bioplynu z odpadu z kachních farem.

Čína chce podle něj investovat masivně do odstranění emisí popílku, odsíření a dalších technologií na zlepšení kvality ovzduší a snížení emisí skleníkových plynů. Řádově půjde v tomto oboru o stovky milionů dolarů potenciálních investic," prohlásil Jukl ve vysílání Rádia Česko.

Čína proto bude podle Jukla mít zájem prakticky o všechny vyspělé technologie - o obnovitelné zdroje, jadernou energetiku, městské spalovny, čistírny vod, úpravny vody, zpracování odpadu, využití odpadu v energetice, recyklační technologie.

Analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil však přesto nedoporučuje masivní investice do akcií čínských firem.

"Já nejsem příznivcem čínského akciového trhu, je velmi specifický, akcie jsou velmi drahé viděl bych to jako spíše doplňkovou investici do zeleného sektoru jako takového, ne do konkrétních čínských firem," prohlásil Potměšil v rozhovoru pro Rádio Česko.

Indie je pole neorané

Zatímco Čína už dlouho deklaruje, že je připravena začít snižovat emise skleníkových plynů, Indie je podle Jukla zatím pole neorané a ekologické projekty jsou tam zatím zřejmě jen v počáteční fázi. Problémy jsou zde však podobné jako v Číně s tím, že Indie bude klást větší důraz na solární energetiku a hydroenergetiku než Čína.

"Zajímavé jsou i větrné elektrárny, máme vazby i na producenty uhlí, kteří budou mít také zájem o odstraňování spalin," podotkl Jukl. V Indii však podle něj české firmy zatím příliš aktivní nejsou. "Myslím, že poroste především zájem o Čínu," domnívá se Jukl.

Roman Chlupatý, Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme