Transparency International zkoumala korupci v soukromém sektoru

Korupci mnozí označují za jednu z hlavních překážek rozvoje. Nezisková organizace Transparency International se v dnešní výroční globální zprávě zaměřuje na korupci v soukromém sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americké peníze

americké peníze | Foto: Alexandr Pícha

Mimo jiné si všímá, jakým způsobem se privátní firmy snaží korupci omezovat. Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka ve vysílání Rádia Česko zdůraznil, že letos se Transparency International zaměřila na soukromý sektor a na způsob omezování korupčních možností korupcí uvnitř firem i směrem ven. Analýza se nezaměřuje na Českou republiku, ale je globální.

V celé řadě firem dochází k podvodům a účetním machinacím a na druhé straně se společnosti snaží ovlivnit prostředí ve prospěch vlastního podnikání a ohýbají pravidla lobbingu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka ve vysílání Rádia Česko

V soukromém sektoru důsledky korupce vedou k omezení zisku a čelí trestním oznámením, někdy musí platit mimořádná vyrovnání, obrovské sankce v řádech miliard dolarů.

Osvícenější firmy nastavují preventivní systémy a důsledně pracují s poradci a auditory. Management nesmí hrát jen dovadlo před vlastním akcionáři, ale boji proti korupci by měl dát maximální prioritu. Odhalení korupce totiž přináší mimořádný propad reputace firmy.

Privátní sektor je ke korupci, alespoň uvnitř firem, podle šetření odolnější v anglosaských zemích, i když skandály amerických a kanadských společností ukazují, že ani tam není fungování ideální.

Horší situace je u společností v Číně, Rusku a Japonsku, kde spoléhají, že se korupce neodhalí nebo nepotrestá. Výrazně hůře než v jiných evropských zemích dopadl průzkum v Belgii.

Management musí být aktivnější a snažit se směrem dovnitř a kultivovat podnikatelské prostředí i navenek.

Milan Kopp, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme