Přestane být dolar světovou měnou číslo jedna?

Finanční krize mění léta přetrvávající pořádek na peněžních trzích. Tvrdí to alespoň někteří experti s odvoláním na náznaky strukturálních pohybů, ke kterým dochází. Mezi ně patří zejména postupná eroze dolaru coby světové rezervní měny číslo jedna a související posílení vlivu eura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americké peníze

americké peníze | Foto: Alexandr Pícha

Stejně tak k nim ale někteří také řadí možné dlouhodobé posílení japonského jenu. To se opírá o záměr nové japonské vlády, která chce snížit závislost země na exportech a posílit domácí spotřebu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách na finančních trzích vyvolaných krizí hovořil na Rádiu Česko analytik Komerční banky Jan Vejmělek

Japonský jen posiluje na úkor dolaru

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka se japonský jen včera dostal na své osmiměsíční maximum, je vůči dolaru o 11 % silnější než v lednu a nelze vyloučit jeho další růst.

"Podle mne ale posilování jenu není jen záležitost silnější japonské měny, jako spíše slabosti měny americké. Protože kurz jenu vůči euru je už půl roku stabilní. Bude-li pokračovat současný optimismus na finančních trzích, budou z toho profitovat nedolarové měny, včetně jenu," uvedl Vejmělek v rozhovoru pro Rádio Česko.

Druhou stranou mince je podle něj to, že vyšší spotřeba může japonské ekonomice pomoci, ale ta je závislá na exportu, tudíž silnější jen japonské ekonomice moc nepomůže. "Je otázkou, který efekt nakonec převáží," podotkl Vejmělek.

Britská libra padá

Zatímco jen v důsledku stále probíhající globální krize posiluje, britská libra padá. Někteří analytici tvrdí, že jde o oslabení, které léta přetrvá.

"Britská ekonomika je na tom podobně jako americká, je velmi zasažena ekonomickou krizí. Britská centrální banka reagovala agresivním snížením úrokových sazeb až na 0,5 %, čili jedná se o prostředí, které britské ekonomice nesvědčí. Náprava britské ekonomiky potrvá delší dobu. Libra je slabá nejen vůči dolaru, ale i vůči euru. V dlouhodobější perspektivě však právě slabá měna může britské ekonomice díky konkurenceschopnějším exportům pomoci," domnívá se Vejmělek.

Nastává soumrak dolaru? Jen pozvolný

Podobně jako libra v průběhu krize výrazně oslabil i dolar. Nejen kvůli tomu se mluví o erozi jeho pozice coby světové rezervní měny. Naposledy o tom o víkendu mluvil prezident Světové banky Robert Zoellick.

Podle Vejmělka se tím, jak se do popředí světové ekonomiky derou další země na úkor USA, postavení dolaru zhoršovat bude.

"Proces ale není nijak dramatický a nečekám zrychlení tohoto procesu. Násilné přeskupování devizových rezerv na úkor jiných měn by znamenalo další oslabování dolaru. To by znamenalo ztrátu pro všechny centrální banky, které mají dolar v rezervách. Zároveň by slabý dolar znevýhodnil zbytek světa proti USA pokud jde o konkurenceschopnost exportu. Šéf Evropské centrální banky Trichet proto včera uvedl, že silný dolar je v zájmu globální ekonomiky," vysvětlil Vejmělek.

Změnu rolí a pozic jednotlivých světových měn podle něj skutečně vysledovat lze, ale jsou postupné. "Nejde o nějaké zlomy, ať již jde o referenci některých měn, tak kurzové vývoje," shrnul Vejmělek.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme