Podle finančníků krize dosud zcela zažehnána není

Kolaps světové ekonomice nehrozí, současná krize ale stále není zažehnána. To je ve stručnosti závěr, který vyslali zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky z Istanbulu, kde právě vyvrcholilo výroční zasedání. V Istanbulu debatovalo na 186 guvernérů, zástupci bank, ministři financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet | Foto: ČRo

Podle zvláštní zpravodajky Českého rozhlasu Kláry Stejskalové lze za pozitivní považovat odhad MMF, že globální ekonomika příští rok vykáže růst o 3 procenta.

Méně dobrou zprávou je naopak to, že nezaměstnanost bude přetrvávat, v důsledku krize přijde prý příští rok o práci až 59 milionů lidí. Krize navíc dramaticky dopadá na ty nejchudší. Počet lidí označovaných za extrémně chudé vzrostl kvůli krizi o dalších 90 milionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O závěrech zasedání MMF a Světové banky v Istanbulu informovala na Rádiu Česko zvláštní zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová

Šéfové MMF i Světové banky Dominique Strauss-Kahn i Robert Zoellick varují před přílišným optimismem, kladný vývoj může podle nich narušit celá řada faktorů, například samolibost politiků, řekl Strauss-Kahn.

Velkým nebezpečím by podle něj bylo, kdyby v okamžiku, kdy ekonomika zase začne růst, se vše vrátilo do vyjetých kolejí. Strauss-Kahn zdůraznil, že politici musí i nadále spolupracovat, je třeba širší mezinárodní spolupráce, musí fungovat různá regulační opatření, podpůrné kroky, které vlády přijaly, není možné ukončit předčasně.

Bankéři by se měli světu omluvit

Bankovní sektor ke krizi přispěl velkou měrou. Šéf největší britské banky HSBC Stephen Green proto přišel s tezí, že bankéři dluží světu omluvu. Nová pravidla regulace podle něj nestačí, je třeba dát jasně najevo, že se bankovní sektor poučil. Už v Pittsburgu na setkání skupiny G20 se dohodlo, že musí skončit vyplácení enormních odměn. Ty by v budoucnu měly být vypláceny až s časovým odstupem.

MMF i Světová banka budou finančně posíleny

Velké dárcovské země se na zasedání dohadovaly, zda je vhodné posílit kapitál Světové banky, která je nyní oslabena rekordními půjčkami. Objem půjček rozvojovým zemím vzrostl od počátku roku na trojnásobek, protože banka začala poskytovat úvěry zemím, jimž hrozil propad příjmů a přílivu soukromého kapitálu. Šéf Světové banky upozornil, že jeho instituce by mohla mít problémy už v polovině příštího roku. Nakonec došlo k dohodě, že obě instituce budou finančně posíleny.

Kapitál MMF by měl být posílen o 75 miliard dolarů, z toho Česká republika se bude podílet jednou miliardou dolarů, jež bude pocházet z rezerv ČNB.

Proti posílení role eura se postavil šéf Evropské centrální banky

Podle závěrů schůzky by MMF by měl mít napříště větší dohled nad členskými státy, měl by varovat včasněji a pravdu říkat natvrdo.

Nedošlo však k úplné dohodě ohledně mezinárodního měnového systému. Čína už delší dobu brojí proti dolaru jako dominantní měně, protože má nejvyšší devizové rezervy. Ránu této změně ale zasadil šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet, když odmítl myšlenku posílit v zájmu omezení globální nerovnováhy euro vůči dolaru.

Protesty byly proti Praze zanedbatelné

Setkání MMF a Světové banky tradičně provázejí protesty a ani Istanbul nebyl výjimkou.

"Na televizních záběrech to vypadalo hrozivě, ale protesty zdaleka nebyly tak masivní, jako před několika lety v Praze. Psalo se o 6 tisících, já myslím, že to bylo mnohem méně. Na hlavní třídě bylo vybito pár výloh mezinárodních bank, ale turecká policie má velkou zkušenost s demonstracemi, které se zde konají několikrát do roka, takže byla připravená a město nebylo ochromeno, jako byla v roce 2000 například Praha," popsala protesty Klára Stejskalová.

Klára Stejskalová, Alena Adámková, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme