Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Ostromová a Williamson

Nobelovu cenu za ekonomii získali Elinor Ostromová za práci o veřejných zdrojích a Oliver Williamson za teorii řešení firemních konfliktů. Vyplývá to z oficiálního vyjádření výboru pro udělování Nobelovy ceny při Švédské akademii věd.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelova cena

Nobelova cena | Foto: www.osulibrary.oregonstate.edu

Ostromová se tak stala první ženou, která Nobelovu cenu za ekonomii získala. Ve své studii se zaměřila na otázku veřejných zdrojů a společného majetku, kde dokázala, že lze společný majetek výhodně spravovat v rámci sdružení uživatelů.

Williamson je autorem studie na téma transakčních nákladů, v rámce které slouží firmy jako struktury pro řešení konfliktu. Zobecnil případy, kdy vzrůstá ochota ekonomických subjektů vést své transakce v rámci hranic firmy.

Nobelova cena za ekonomii je udělována od roku 1968 švédskou centrální bankou a nepatří mezi pět původních cen určených poslední vůlí vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. Vítězové jsou odměňováni odměnou deset milionů švédských korun.

Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme