Ceny na americké burze se zotavují z krize

Americká burza oživuje. Klíčový Dow Jonesův index překonal po víc než roce hranici 10 000 bodů. Růst cen akcií ovlivnily příznivé zprávy o hospodářských výsledcích firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Pro Američany je to důležitý psychologický moment. Dow Jonesův index třiceti akcií nejvýznamnějších průmyslových podniků byl pod hranicí 10 000 bodů skoro přesně rok. Letos v březnu přitom dosáhl dvanáctiletého minima.

Nyní trhy surfují na vlně optimismu. Část analytiků tvrdí, že prolomení hranice 10 000 u indexu Dow povede k dalšímu růstu. Jiní varují před vlnou výprodejů. Podle makléře společnosti Patria Petra Žabži, se ale v případě prolomení zmíněné hranice opravdu jedná spíše o psychologickou záležitost.

"Faktický dopad mít prolomení hranice nebude. Je ale pravdou, že liberální politika některých centrálních bank tlačí peníze zpět do ekonomiky. Kvůli tomu, že peněžní trhy a trhy dluhopisů nenabízejí zajímavé výnosy, akcie jsou aktiva, na která investoři aktuálně upírají svoji pozornost," řekl Žabža pro Rádio Česko.

K oživení obchodování na New Yorské burze přispěly hlavně dobré čtvrtletní výsledky výrobce počítačového hardwaru Intel a banky JP Morgan Chase.

Bankovní tituly registrují oživení

Podle makléře společnosti Patria Petra Žabži lze navíc předpokládat, že další velké americké bankovní domy budou zmíněný trend následovat.

"JP Morgan budou následovat ho i další velké americké banky. Během čtvrtka se dozvíme výsledky Goldman Sachs a Citigroup. Od obou lze očekávat příjemné překvapení," řekl Žabža.

"Pravdou však je, že výsledky JP Morgan byly značně nevyvážené. Valnou část pozitivních čísel zajistila dobrá výkonnost divize investičního bankovnictví, naopak retailové a korporátní divize je stále velmi křehká. Banka i nadále vytváře poměrně velké oprávky, a to ve výši 31,5 miliardy dolarů. Nelze tedy vyloučit, že v dalším kvartále by výsledky už nemusely být tak dobré," myslí si Žabža.

Rostoucí sebevědomí investorů ale podle amerických ekonomů ještě zdaleka neznamená, že je krize ve Spojených státech i jinde ve světě zažehnaná a někteří stále varují před přílišným optimismem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Burziáni po celém světě slaví. Klíčový americký index Dow Jones totiž v noci na dnešek poprvé od října loňského roku prolomil psychologickou hranici 10 000 bodů. Situaci sleduje i makléř společnosti Patria Petr Žabža.

Otázkou zůstává, jaký bude výhled sektoru na dobu po krizi - podle některých expertů se v důsledku nynějších problémů mění chování spotřebitelů i bank a jak moc to výsledky bank ovlivní.

Podle Žabci lze aktuálně pozorovat dvě tendence. První lze spatřovat ve větších státních regulacích bank druhou v probuzení spotřebitelů, kteří racionalizují služby, které od bank požadují, což může vést k faktu, že ziskovost bank se v dlouhodobějším výhledu lehce sníží," upřesnil makléř společnosti Patria.

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme