Reforma zdravotnictví bude mít dopad na americkou ekonomiku

Chystaná reforma amerického zdravotnictví ovlivní hospodářský růst země i hodnotu mnohých firem. Poté, co Sněmovna reprezentantů v noci na neděli schválila vytvoření státní alternativy k dosavadnímu systému soukromého pojištění, se na tom shodla většina expertů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Ti očekávají, že ekonomika kvůli nejvýznamnější reformě amerického zdravotnictví za poslední čtyři dekády zpomalí. Na trhu by pak některé tituly, a to zejména zdravotní pojišťovny, měly ztrácet. U jiných, jako jsou výrobci léků, se očekává růst.

Podle makléře společnosti Fio Josefa Novotného se ale v tuto chvíli neočekává silná reakce trhu: "Vzhledem k tomu, že návrh zákona o zdravotní péči byl zatím schválen pouze Sněmovnou reprezentantů a hlavní boj v Senátu Baracka Obamu teprve čeká, neočekával bych výraznou reakci trhu."

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadu reformy zdravotnictví na americkou ekonomiku mluvili na Rádiu Česko ekonom Citibank Jaromír Šindel a makléř společnosti Fio Josef Novotný.

Do budoucna by nový zákon měl ale pomoci především výrobcům léků a poskytovatelům zdravotní péče.

"Jim by to mělo přinést větší tržby a zisky. Naopak se dá předpokládat, že ztrácet by měly zdravotní pojišťovny, které by díky této reformě měly přijít o část svých zisků především díky tomu, že budou nuceny dále pojišťovat chronicky nemocné a starší lidi," vysvětluje makléřem společnosti Fio.

"Bude to mít vliv i na ostatní společnosti, protože firmy budou nuceny mít zvýšené výdaje na zdravotní péči. Dotkne se to především větších společností, které mají výdaje na zaměstnance přes půl milionu dolarů ročně," dodává Novotný.

Podle ekonoma Citibank Jaromíra Šindela bude mít reforma amerického zdravotnictví na ekonomiku spíše negativní dopad: "Co může ovlivnit cestu Ameriky ze dna je podmínka, že by tento zákon neměl zvyšovat fiskální deficit Spojených států. K tomu jsou možné pouze dvě cesty. Buď změnit strukturu výdajů, nebo zvýšit daně. Pokud by se jednalo o výrazné zvýšení daní, tak by to mohlo negativně ovlivnit výdaje domácností nebo firem."

Horší péče pro všechny

Šindel navíc upozorňuje na to, že změna přinese zhoršení zdravotní péče: "Kvalita půjde pravděpodobně trochu směrem dolů. Na druhou stranu je tady výrazný podíl Američanů, kteří dostanou alespoň základní péči. Tudíž tam ten přínos může být."

Josef Novotný si ale myslí, že pro trh je tato zpráva mírně negativní: "Hlavním důvodem je vliv státu v soukromé sektoru, jelikož kontrola státu jakéhokoliv sektoru nebývá z pravidla příliš efektivní. Zcela jistě to povede k vyššímu zadlužení státu. Druhým faktorem, který by mohl přispět k negativnímu vyznění této zprávy je to, že většina společností bude nucena k daleko větším výdajům na státní zdravotní pojištění."

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme