Obama bude vysvětlovat ekonomickou politiku

Barack Obama bude v úterý vysvětlovat ekonomickou politiku své vlády. Americký prezident tomu věnuje další mimořádný projev ve Washingtonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama při projevu

Americký prezident Barack Obama při projevu | Foto: US Department of Defense

Recese oficiálně skončila - to ukazují makroekonomické statistiky. Podle nich se zastavil propad amerického hospodářství a ekonomika zase roste. Jenže nezaměstnanost zůstává na nejvyšší úrovni za poslední čtvrtstoletí.

V listopadu sice mírně klesla o dvě desetiny procentního bodu na deset procent. Očekává se, že Barack Obama bude mimo jiné mluvit o tom, jak chce vláda motivovat podniky, aby začaly znovu nabírat zaměstnance.

Američanům začíná docházet trpělivost s tím, že přes obrovské sumy na podporu hospodářství a prvním známkám oživení zůstávají pořád miliony lidí bez práce. Navzdory obrovským výdajům přišly Spojené státy od začátku recese o víc než sedm milionů pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Vilímek téma rozebral ve Světě o deváté na Rádiu Česko

A vypadá to, že se prezident z obavy před rostoucím schodkem rozpočtu v posledních týdnech rozhodl další impulsy pro ekonomiku zatrhnout.

Obama už minulý týden na semináři v Bílém domě prohlásil, že se o pracovní místa nemůže postarat stát, ale soukromý sektor. To by mohlo znamenat zásadní obrat potom, co dlouho tvrdil, že jeho podpůrný balík pomůže vytvořit tři miliony pracovních míst.

"Uvidíme, zda budou další kroky následovat," řekl k tomu ve vysílání Rádia Česko Petr Vilímek z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

"Určitý signál by to samozřejmě mohlo znamenat a svým způsobem tedy i nepřímé přiznání, že minimálně některá ta očekávání ohledně role státu v ekonomice se ve Spojených státech nenaplnila."

Marika Táborská, Vít Pohanka, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme