Google představuje nový operační systém pro mobily

Společnost Google dnes na tiskové konferenci oficiálně představí svůj úplně nový telefon. Pracuje s operačním systémem Android, obsahuje i volitelné aplikace a vývojářské nástroje pro ně. Označením "super phone" se Google snaží odlišit od stávajících chytrých telefonů, tzv. smart phonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: Comstock Images

Operační systém Android zatím využívají některé telefony americké Motoroly, ale i dalších značek. Na českém trhu jsou k dostání například přístroje od HTC.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Lodl a Ondřej Moravanský diskutovali na Rádiu Česko o mobilních technologiích

Jan Lodl ze serveru mobil.cz ve Světě o deváté řekl, že Android se snaží připravit přátelské uživatelské rozhraní, které se bude snadno ovládat a obejde se bez klávesnice i dotykového pera. Telefon lze ovládat jen prstem.

"Telefony nabízejí v podstatě funkce, které jsou už známé, jde spíš o to, jak se je výrobcům podaří prodat, prosadit na trhu. Google tím sleduje svou jasnou politiku, posílit postavení na mobilním trhu," poznamenal Lodl.

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský zase připomněl, že představování nových technologií a produktů a následné nadšení či zklamání sledují investoři.

"Například Nokia poslední dobou docela doplácí na to, že nepředstavuje zásadní modely, který by upoutaly," odkázal na roli marketingu Moravanský. Naopak akcie Apple se dostaly nad maxima před krizí.

Jan Lodl také připomněl, že Android jako operační systém založený na Linuxu je na trhu už dva roky. Tehdy se od něj mnohé očekávalo, ale zatím je spíše zklamáním. Není oproti tehdejším očekáváním mnoho přístrojů, které s ním pracují.

Podle Lodla bude letošní rok spíše ve znamení vylepšování technologií, nikoli rokem převratných novinek. "Můžeme čekat, že poroste podíl telefonů s operačním systémem."

Milan Kopp, Kateřina Křenová, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme