Případné nepokoje v Nigérii mohou ovlivnit trh s ropou

Spekulace o možné smrti nigerijského prezidenta se množí. Umaru Musa Yar'Adua, který stojí v čele jednoho z největších afrických vývozců ropy a plynu, byl hospitalizován před šesti nedělemi. Od té doby se léčí v Saudské Arábii a o jeho zdravotním stavu není mnoho známo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy, ilustrační obrázek

Těžba ropy, ilustrační obrázek | Foto: Comstock Images

Opakovaně se tak objevují fámy, které destabilizují už tak křehkou vnitropolitickou situaci. I proto také například Nigerijci podle agentury Reuters plánují demonstraci, na níž se budou dožadovat informací o tom, jak na tom prezident skutečně je.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Pavel Kavina byl hostem pořadu Svět o daváté.

Během hospitalizace nigerijského prezidenta zemi de facto řídí viceprezident Goodluck Jonathan.

"Pan viceprezident je z jiného kmene, než právě nemocný prezident, což je v tak multietnické zemi, jako je Nigérie, velice podstatné," podotýká analytik nerostných surovin ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Kavina.

Česko z Nigérie ropu nedováží

Možná smrt nigerijského prezidenta by mohla mít vliv na trh s plynem a ropou. "Z hlediska těžby ropy či zemního plynu je zastavení vyjednávání s povstalci z řeky Niger, odkud pochází právě nejvýznamnější část nigerijské těžby," říká Kavina.

Dosavadní prezident se podle Kaviny snažil tento problém řešit. "Pokud by nyní v Nigerie došlo například k nepokojům, trh s ropou by to mohlo ovlivnit poměrně významným způsobem. V OPECu se totiž podílí zhruba šesti procenty, což je velice významné číslo," upozorňuje analytik.

Na Českou republiku by nicméně nebyl dopad přímý. "Česká republika nedováží ropu z Nigérie, respektive zcela výjimečně. Ale ovlivnilo by to světový trh a bylo by to problémem pro Evropskou unii jako takovou," dodává Kavina.

Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme