Detroitskému autosalonu dominuje ekologie

Americké automobilky mají za sebou jeden z nejhorších roků v historii, ale při návštěvě autosalonu v Detroitu to vypadá, že jsou z nejhoršího venku. Jeho hlavními atributy jsou optimismus, ekologie a nízká spotřeba.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hybridní vůz Chevrolet Volt

Hybridní vůz Chevrolet Volt | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Podle Tima Higginse z listu Detroit Free Press je například společnost General Motors v nejlepší kondici za spoustu let. Tim píše takřka výhradně o jedné z vlajkových lodí amerického automobilového průmyslu: společnosti General Motors. Zatímco Ford se dokázal bankrotu vyhnout, GM a Chrysler mají teď jako většinového vlastníka stát. Procházejí výraznou odtučňovací kůrou a konkrétně General Motors je v dobré pozici, aby zase začala vydělávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zblízka z detroitského autosalonu

Z pohledu Americké asociace prodejců aut by se letos měl obrat na automobilovém trhu oproti loňsku výrazně zvednout. Podle Paula Tailora, hlavního ekonoma asociace, by to mělo být minimálně o patnáct procent.

Letošní americký autosalon reaguje na kroky vlády prezidenta Obamy. Ten loni na jaře oznámil novou regulaci, podle které budou muset výrobci automobilů působící ve Spojených státech nabízet auta s nižšími emisemi CO2. Organizátoři letos připravili Electric Avenue: prostor, kde se na 3300 metrech čtverečních představují elektromobily s často futuristickým vzhledem. Mnohé z nich už jsou v prodeji, ale zatím jsou dost drahé.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme