Čína omezila přívod peněz do ekonomiky

Čínská národní banka zakázala největším komerční ústavům v zemi poskytovat úvěry. Nařízení, které platí do konce měsíce přišlo poté, co v prvních dvou lednových týdnech komerční banky půjčily ekvivalent 161 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská vlajka

Čínská vlajka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle agentury Reuters se centrální banka pro tento krok rozhodla kvůli obavám ze vzniku bubliny na realitním a akciovém trhu. Nyní se ale kvůli tomuto opatření objevily nové obavy. Podle některých analytiků omezené úvěrování může ohrozit ozdravení nejen čínské ekonomiky, ale i celého světa, který Čína táhla ode dna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Dvořák z vysoké školy ekonomické na Rádiu Česko

Podle děkana Fakulty financí a účetnictví pražské vysoké školy ekonomické Petra Dvořáka může jít o reakci na ,přehřívání' čínské ekonomiky. Situaci ve světě prý čínské rozhodnutí nijak zásadně neovlivní.

"Zatím jde jen o první signál. Rozhodující bude, jaké budou další reakce a další kroky," řekl Dvořák. Vývoj čínské ekonomiky je podle něj těžké hodnotit, protože je velmi specifická a nechová se jako standardní tržní ekonomika.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme