Spory Číny a USA jsou podle expertů jen krátkodobé

Čínská diplomacie dospívá a společně s tím se stává asertivnější. Naznačila to čínská delegace na ekonomickém fóru v Davosu, která dorazila v nebývalé síle a s nebývalým sebevědomým.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Potvrzují to i zprávy z tohoto týdne, kdy Peking pohrozil bojkotem amerických firem, které mají Taiwanu dodat zbraně anebo zatím blíže nespecifikovanými odvetnými kroky za diskutované setkání Obamy s tibetským duchovním vůdcem Dalajlámou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzájemných vztazích Číny a USA mluvili na Rádiu Česko Pavel Hnát z pražské Vysoké školy ekonomické a Jiří Skoupý z Asociace pro mezinárodní otázky.

Podle Jiřího Skoupého z Asociace pro mezinárodní otázky jde pouze o krátkodobé rozmíšky, které se časem vyřeší a spolupráce Číny a USA bude dál pokračovat: "Já si myslím, že se jedná o krátkodobé vysílení, ke kterému občas v americko-čínských vzájemných vztazích dojde."

"Čína vyjádří rozhořčení nad některými kroky americké administrativy a za nějakou dobu se vrátí věci do normálu, protože obě strany chápou, že do určité míry setkání či nesetkání s Dalajlámou je úlitba domácí politické scéně," popisuje situaci Skoupý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném dopadu americko-čínských vztahů na světovou politiku mluvil na Rádiu Česko i odborník na geopolitiku Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha.

Skoupý navíc upozorňuje, že vzájemná závislost obou velmocí je pro pochopení jejich dlouhodobých vztahů klíčová. Čína je totiž závislá na vývozech do Ameriky a Amerika naopak na půjčkách z Číny. "Já si myslím, že jsou pevně dané mantinely, ve kterých se vzájemné vztahy budou pohybovat. Tato situace vlastně vyhovuje oběma stranám," dodává Skoupý.

Vztahy Číny a USA ovlivňují globální ekonomiku

S tím souhlasí i Pavel Hnát z pražské Vysoké školy ekonomické: "Ukazuje se, že pro koordinaci světové ekonomiky bude tandem Spojené státy americké - Čína naprosto klíčový. Oboustranný vztah je v tuto chvíli pro obě velmoci klíčový, je pro ně oboustranně výhodný, a to znamená že i přes tyto drobné rozmíšky ve vzájemných vztazích se budou snažit dlouhodobě udržet svoje vztahy korektní a stabilní."

"Koordinace světové ekonomiky, pokud dojde ke shodě těchto dvou velmocí, může být o něco snazší. Na druhou stranu ve chvíli, kdyby nedošlo ke shodě mezi těmito dvěma velmocemi, tak se obávám, že ve světě není síla, která by hospodářsko-politická opatření proti krizi mohla nějakým způsobem udržet. Pro svět bude spolupráce Číny a USA zcela zásadní," dodává Hnát.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme