Čínský export se zotaví až za tři roky

Čínský vývoz se z následků světové finanční krize vzpamatuje do dvou až tří let. Na výročním zasedání parlamentu to prohlásil ministr obchodu Čchen Te-ming. Čína zaznamenala od podzimu 2008 obrovský propad v exportu, zároveň se snížil i její dovoz. Ekonomiky mnoha zemí světa se přitom spoléhají právě na zotavení čínského hospodářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská lidová republika

Čínská lidová republika | Foto: Emanuel Macoun

V prosinci loňského roku byl vůbec poprvé po 13 měsících zaznamenán růst čínského exportu a současný vývoj naznačuje známky oživení, budoucnost je ale stále nejistá, prohlásil před čínskými poslanci ministr obchodu Čchen Te-ming.

Vláda se proto v uplynulých měsících soustředila na investování do domácích projektů, především infrastruktury, zároveň podpořila domácí výrobky.

V roce 2009 došlo k poklesu exportu o 16 procent oproti roku 2008, jeho hodnota dosáhla 1,2 bilionu amerických dolarů. Dovoz se pak snížil o 11,2 procenta na jeden bilion dolarů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme