Kuba umožní holičům a kadeřníkům soukromě podnikat

Kuba učinila krůček směrem k privatizaci. Týká se stovek státních holičství a kadeřnictví. Jejich zaměstnanci dosud dostávali pevný měsíční plat. To se má změnit - holiči a kadeřníci si budou moci provozovny pronajmout a ponechat si část zisku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polovina Kubánců je pro Castra, druhá by ráda emigrovala

Polovina Kubánců je pro Castra, druhá by ráda emigrovala | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jak uvádí BBC, úřady tyto změny oficiálně neoznámily a nepíše o nich ani kubánský tisk. Prezident Raúl Castro prý ale v nedávném projevu k mladým komunistům uznal, že lidé podobné změny netrpělivě očekávají.

Bývalý prezident Fidel Castro znárodnil drobné podnikatele v roce 1968. Zdá se, že jeho bratr, současný prezident Raúl Castro, teď chce tento sektor modernizovat. Stát například poskytl soukromým rolníkům neproduktivní půdu, na sebe pracují také někteří taxikáři.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Kubě mluvil Josef Opatrný ve Světě o druhé Rádia Česko

Josef Opatrný, ředitel Střediska iberoamerických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, ale hodnotí tyto novinky skepticky. Řekl to ve Světě o druhé Rádia Česko.

„To není první krok tímto směrem a ty předešlé kroky neskončily příliš slavně. Přesněji řečeno, když se začala vytvářet nová vrstva – jak říkal Fidel Castro – zbohatlíků, prostě ten experiment byl ukončen. Takže tady bych byl velmi skeptický.“

Poukázal přitom na podobný experiment v zemědělství, které je pro Kubu dlouhodobě obrovským problémem. Země dováží 80 procent své spotřeby potravin, což ji stojí miliardu a dvě miliardy dolarů ročně. Vláda se proto před dvěma lety rozhodla, že část půdy, asi milion hektarů, zadarmo půjčí rolníkům k soukromému hospodaření.

„Jsme dva roky po zahájení tohoto experimentu a podle údajů větší část této půdy je stále neobdělávána, protože rolníci sice dostali půdu, která zůstává státní, po 10 letech ji musí vrátit, nedostali nicméně peníze na stroje,“ uvedl Opatrný.

„Nájem probíhá tak, že je to takříkajíc zadarmo poskytnutá půda s tím, že 90 procent z toho, co vypěstují, musí odevzdat za státem stanovené ceny, 10 procent mohou prodat. Ty ceny jsou vždycky stanoveny tak, že se to prostě nevyplácí. To je také jeden z důvodů, proč polovička té půdy zůstává neobdělávaná,“ vysvětlil Josef Opatrný na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme