Čína a Spojené státy plánují pomoc Evropské unii

Pomoci překonat dluhovou krizi Evropské unie se dnes dohodly Čína a Spojené státy. Potvrdil to během druhého kola strategického a ekonomického dialogu v Pekingu guvernér čínské centrální banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

V pevnější spolupráci obou velmocí doufá i čínský ministr obchodu Čchen Te-ming: "Věřím, že naše pekingské setkání bude mezníkem v čínsko-amerických obchodních jednáních a přinese vzájemným vztahům jen prospěch."

Přehrát

00:00 / 00:00

Stěžejní body čínsko-amerických rozhovorů rozebral na Rádiu Česko zahraničněpolitický analytik Českého Rozhlasu Milan Slezák.

Washington a Peking plánují společně řešit zadluženost Evropské unie. Jejich spolupráce by mohla pomoci nejen k vyrovnanému růstu obou zemí, ale také Evropě.

Řecko, které získalo od zemí eurozóny příslib na půjčku ve výši 110 miliard eur, je podle ministra Čchena hrozbou i pro Peking, který se obává rozšíření krize do dalších evropských zemí. Což by mělo nemalý dopad i na čínský trh.

Podle zahraničněpolitického analytika Českého Rozhlasu Milana Slezáka je společným zájmem Číny a USA, aby krize v Evropě co nejdříve skončila: „Pro Čínu, jako pro exportní zemi, je to velmi důležité stejně jako pro Spojené státy, které potřebují, aby trhy, kam vyváží, byly solventní. V tomto ohledu je zájem obou zemí, aby se s náznaky krize vypořádala co nejrychleji i Evropa.“

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme