Nové zdanění bank není lékem na budoucí krize, tvrdí ekonom

Evropská komise navrhla nové zdanění bank. Ty by měly odvádět peníze do speciálních fondů v zemích EU, které mají v budoucnosti sloužit k případné záchraně finančních ústavů. Kritici říkají, že to je velmi nespravedlivý krok, protože by měly za finanční krizi platit i banky, které na ní neměly žádnou vinu, tedy ty, které hospodařily bezchybně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Zámečník

Miroslav Zámečník | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Tento nápad je jakýsi první vystřel, protože ve skutečnosti neznáme kontury projektu. Nevíme například, co bude předmětem zdanění, jestli to budou zisky bank, jestli to budou jejich závazky vůči třetím stranám nebo jestli to bude zdanění celkové bilanční sumy,“ řekl ekonom Miroslav Zámečník.

Přehrát

00:00 / 00:00

ekonomika1045.mp3

„Německo si přeje třeba zdanění některých transakcí. Britové už řekli, že banky budou zdaňovat dvakrát, jednou za to, co dluží, a jako druhou věc zdaní zisky. Zkrátka nevíme, jak to bude. Myslím si však, že zdaněním bank se finančním krizím předcházet nedá,“ dodal ekonom.

Někteří ekonomové varují, že by podobné opatření mohlo vést k 'morálnímu hazardu', protože střadatelé a investoři by přestali vybírat finanční ústavy na základě jejich důvěryhodnosti a kvality. Dostali by totiž záruku, že v případě problémů stát vždy přijde bance na pomoc.

Zdanění obyvatel není řešení

„To se může stát, jestli se tyto příspěvky pojmou jako fond, do kterého se budou peníze ukládat. Fakticky by to mohla být finanční rezerva na případnou budoucí krizi. Morální hazard se tak může zvýšit, manažeři bank by mohli více riskovat, protože budou vědět že záchrana je na blízku. Myslím si však, že k tomu nedojde a žádný fond nevznikne. Zadlužení Britové například chtějí výnosy ze zdanění bank zapojit přímo do svého rozpočtu,“ pokračoval Zámečník.

Další oponenti návrhu na zdanění bank říkají, že takové návrhy automaticky obrátí proti klientům bank, protože banky zvýšené náklady promítnou do poplatků.

„Aby byly banky stabilnější, tak je zapotřebí nezdaňovat, ať už přímo či nepřímo, daňového poplatníka. Banky naopak musí navýšit svoji kapitálovou přiměřenost a nepřistupovat rizikům, na které nemají vytvořené kapitálové zdroje. Předstírat, že by takovýto fond mohl zabránit další krizi, není vůbec korektní. Je jasné, že to nakonec odnese obyčejný smrtelník. Místo zdanění obyvatel, by se to mělo dělat přes navýšení kapitálu a účast akcionářů. Akcionářem být nemusíme, zdaňováni jsme však všichni, kdo máme v bankách účty,“ uzavřel ekonom Miroslav Zámečník.

Martina Mašková, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme