Regulace finančního sektoru může oslabit ekonomický růst

Institut mezinárodních financí (IIF), který sdružuje přes 400 světových bank, uvedl, že plány vlád a regulačních orgánů na zpřísnění regulace finančního sektoru ve světě by mohly oslabit ekonomický růst. Podle institutu by také způsobily ztrátu téměř deseti milionů pracovních míst, které by se v důsledku reforem nevytvořily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - dolary

Peníze - dolary | Foto: Comstock Images

Ministři financí zemí G20 dali najevo na nedávné schůzce v Jižní Koreji, že zavádění změn - tedy zpřísnění regulace finančního sektoru - bude pomalejší, než se dosud říkalo. Robert Johnson, ředitel amerického Institutu nového ekonomického myšlení, řekl Rádiu Česko, že v nejbližší době se zástupci G20 na změnách asi neshodnou:

„Určitý globální základ reformy finančních trhů už je hotový řadu let, ještě z dob před krizí. Odborníci nejen z řad centrálních bank velmi dobře vědí, co je zapotřebí udělat. Bude k tomu ale potřeba ještě politická vůle ze strany všech zástupců G20.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O regulaci finančního sektoru hovořil na Rádiu Česko ředitel IIF Robert Johnson a také analytik ČSOB Jan Čermák.


Podle něj je potřeba harmonizovat rozdíly, vyrovnat se s různými účetními standardy mezi Severní Amerikou a Evropou. A to bude podle Johnsona vyžadovat velkou politickou vůli.

„Pokud bych si měl vsadit, musel bych si vsadit na to, že se zástupci G20 v nejbližší době na konkrétní formě regulace nedohodnou. Snad v příštích dvou nebo třech letech s tím, jak budou pokračovat obavy z turbulencí na světových trzích, se zvýší tlak na to, aby se politici mezi sebou na regulaci dohodli,“ řekl ředitel IIF.

Rozdílný přístup USA a západní Evropy

Také podle analytika ČSOB Jana Čermáka poslední schůzka G20 naznačila, že existují velké rozdíly mezi přístupem USA a západní Evropou v otázce zpřísnění regulace finančního sektoru ve světě. „Takže já bych byl ohledně termínu poměrně skeptik a myslím si, že k dohodě dojde určitě později,“ řekl na Rádiu Česko.

Co se týče samotných reforem, podle něj není jisté, že dojde ke sladěni rozdílů. „Trochu se obávám, že každý si půjde svoji cestou. Protože Spojené státy prosazují ten prvek větší kapitalizace bank, zatímco například západní Evropa má tendenci banky více zdaňovat, uvalovat na ně větší regulaci,“ uvedl.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme