Tchajwan podepsal s Čínou průlomovou dohodu

Dohodu o uvolnění vzájemného obchodu a posílení hospodářské spolupráce dnes v čínském Chonqingu podepsaly Peking a Tchajpei. Smlouva má podpořit vzájemný obchod, zrušit clo na zhruba osm set výrobků a podpořit vzájemné investice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr Sun Tcha-čchuan

Ministr Sun Tcha-čchuan | Foto: Robert Mikoláš

Odborníci to považují za průlomový krok v šedesátileté historii vzájemných vztahů. Jenže podle kritiků smlouva až příliš sblíží Tchjwan s Čínou a pomůže komunistické Číně dostat ostrov pod svojí kontrolu. Kvůli tomu proti dohodě včera protestovali v metropoli Tchaj-peji desetitisíce lidí.

„Protestovat přišlo zhruba 30 tisíc lidí, což je v Tchajwanu něco naprosto běžného. Naposledy takhle protestovali třeba proti poruchovosti nové linky metra. Z českého pohledu se může zdát, že jde při protestech o něco velmi závažného, ale není tomu tak. Podle průzkumů veřejného mínění většina Tchajwanců tuto dohodu podporuje,“ uvedl Lukáš Brzák ze zpravodajského serveru o čínské ekonomice www.czcn.org.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Brzák mluvil na Rádiu Česko o čínsko-tchajwanské smlouvě

Smlouva má zrušit cla pro více než 500 typů tchajwanských produktů, které směřuje na čínský trh. Opačně to má platit pro zhruba 260 typů čínských výrobků. Zdá se tedy, že smlouva je výhodnější pro Tchajwan.

„V rámci politické roviny smlouvy jde jen o pokračování kurzu spolupráce v rámci Tchajwanské úžiny. Po nástupu nového prezidenta bylo obnoveno přímé letecké spojení a poštovní spojení. Tato smlouva je dalším krokem v řadě. Ale rozhodně je tím nejvýznamnějším v úzké spolupráci Tchajwanu a ČLR,“ okomentoval smlouvu Brzák.

„Z obchodní roviny je smlouva výhodnější pro Tchajwan. Jeho ekonomika je exportně zaměřená a jakékoliv otevření dalších trhů je pro ní velmi důležité. Tchajwan exportuje do Číny každý rok zboží za zhruba 80 miliard dolarů. Zatímco Čína vyváží na Tchajwan zboží za zhruba 30 miliard dolarů. Nepoměr je tam zřejmý,“ pokračoval expert na čínskou ekonomiku.

Pro Tchajwan je podle jeho slov čínský trh naprosto zásadní.

Opozice se bojí o úpracovní místa

„Tchajwan je možná nejdůležitější investor v ČLR Za posledních dvacet let tam investoval asi 80 miliard dolarů. Na území Číny působí zhruba 40 tisíc tchajwanských firem. Tchajwanští obchodníci po tomto kroku dlouho volali, chtěli usnadnit vstup na obrovský čínský trh. A to se nyní stalo. Během tří let se sníží clo na minimum, což nastartuje tchajwanskou ekonomiku,“ vysvětlil Brzák.

Tchajwanská opozice chce, aby se o dohodě hlasovalo v referendu, mimo jiné se obává ztrát pracovních míst kvůli levnému čínskému dovozu.

„Opoziční DPP tímto operuje, ale ztráta pracovních míst je podle mě lichý argument. Zrušení cla podpoří konkurenceschopnost tchajwanské produkce, podpoří export, díky čemuž zůstane bilance pracovních míst stejná,“ myslí si redaktor zpravodajského serveru o čínské ekonomice.

Podle něj je smlouva logickým a racionálním východiskem ze situace: „Není možné, aby tato odštěpená provincie, jak jí ČLR nadále tituluje, žila v izolaci od Číny. Život pulzoval v Tchajwanské úžině celá tisíciletí. Jde tedy spíš o jakýsi návrat k normálu.“

Karolína Koubová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme