FED zatím připouští jen nezbytnou podporu ekonomiky

Šéf americké centrální banky Ben Bernanke oznámil v ostře sledovaném projevu před senátory, že FED podpoří ekonomiku, jen pokud to bude nutné. Na tuto informaci reagovali jak investoři, tak akciové trhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Akcie skončily ve ztrátě do 1,5 procenta, podobně v noci oslaboval i dolar, který se vůči japonskému jenu dostal až k úrovni sedmiměsíčního minima.

Jan Krajíček z Ekonomicko-správní fakulty brněnské Masarykovy univerzity se však domnívá, že navzdory Bernankeho opatrnému prohlášení a obavám investorů centrální banka nakonec ekonomiku podpořit musí. Je na ní totiž závislá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Krajíček z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity o zprávě americké centrální banky.mp3

„Oslabení kapitálových trhů vidím jako krátkodobý proces, který se pohybuje ve spirále – prostě aby bylo co obchodovat. Dolar sice v noci oslaboval, ale podle posledních údajů vůči euru posiluje,“ informuje Krajíček.

FED se bude podle Krajíčka snažit o další dotace a posilování likvidity, které má dostatek. Může totiž využít obrovské zůstatky z obchodování s ropou a dalšími komoditami, které leží na účtech některých bank zabezpečujících mezinárodní platební dolarový styk.

Opatrnost kvůli zpoždění

Americké banky také čekají, jak se do dalšího vývoje promítne nový zákon o reformě celého finančního sektoru, který podepsal prezident Obama. „Ekonomika se vyvíjí v cyklech a funguje se zpožděním. Krok, který se v makroekonomice udělá dnes, se projeví až po dopadu do ekonomiky podniků nejdříve za čtvrt, půl roku,“ upozorňuje Krajíček.

Opětovný propad americké ekonomiky, tedy diskutované ozdravení ve tvaru W, by podle Krajíčka znamenal hlubokou krizi celosvětových trhů, možná horší než ve 30. letech 20. století. „FED musí udělat všechny kroky, především posilovat důvěru v ekonomiku a snažit se o její ozdravování,“ uzavírá Krajíček.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme