Nový šéf BP slibuje po svém nástupu bezpečnostní změny

Těžařská společnost BP bilancuje dosavadní ztráty, které utrpěla po havárii na ropném vrtu v Mexickém zálivu. Od dubna do června ji to stálo 17 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

To je nejvíc, o kolik kdy přišla za jedno čtvrtletí firma registrovaná v Británii. Ekologická katastrofa způsobila zemětřesení i v čele firmy.

Dnes bylo potvrzeno, že post generálního ředitele opouští Tony Hayward a do tohoto křesla poprvé usedne Američan - Bob Dudley. Muž, který momentálně řídí operaci, v jejímž rámci se BP snaží zastavit únik ropy do moře a likvidovat ekologické škody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kytka hovoří o finančním plánu BP.mp3

„Odchod Tonyho Haywarda je výsledkem vzájemné dohody. Má za sebou dobrou práci v průběhu téměř třiceti let, a vedl reakci na naprosto nevídané události v Mexickém zálivu. Je ale realista, a víme, že k znovuobnovení naší pozice potřebujeme nové, čerstvé vedení,“ řekl prezident společnosti Carl-Henric Svanberg.

Tony Hayward sice odchází po vzájemné dohodě, ale podle londýnského spolupracovníka ČRo Ivana Kytky byla jeho pozice neudržitelná.

„Pokud si BP chtěla uchovat svá aktiva a možnost dalšího rozvoje v USA, bylo jasné, že s tímto mužem v čele bude všechno pro společnost mnohem těžší,“ říká Kytka.

Hayward odchází za velkorysých podmínek, od svého věku 55 let může čerpat penzi ve výši 50 tisíc liber měsíčně, což vzbudilo pozornost mezi americkými akcionáři.

Jeho nástupce Bob Dudley přišel do BP v roce 1998, kdy firma převzala konkurenční americkou společnost Amoco.

„Proslavil se před dvěma lety, když BP vedla spor s ruskými daňovými úřady ohledně osudu společného podniku TNK. Bob Dudley řídil společnost 5 měsíců z utajeného místa,“ přibližuje nového šéfa BP Ivan Kytka.

Tony Hayword o Dudleym hovoří jako o ministru zahraničí či velvyslanci pro mezinárodní vztahy společnosti BP.

Nový šéf chystá změny v přístupu společnosti

Dudley prohlásil, že je třeba najít "nový přístup" k zajištění bezpečnosti ropných vrtů. BP si od nového šéfa slibuje, že se mu podaří zvrátit nechvalnou pověst, kterou má BP především v USA.

„Očekává se, že se mu podaří zlepšit dodržování bezpečnostních předpisů a péči o životní prostředí. Počítá se s restrukturalizací firmy, která bude muset prodat některá aktiva,“ popisuje situaci ve firmě Ivan Kytka.

Bob Dudley podle jeho slov počítá s tím, že BP bude menší společností, nicméně finančně stejně úspěšnou, pokud jde o obrat a budoucí zisky.

BP se musí vypořádat se ztrátami, které zatím eviduje ve výši sedmnácti miliard dolarů za čtvrt roku. Počítá se s tím, že 20 miliard dolarů půjde na kompenzace a dalších 12 miliard budou stát čistící práce.

„Existuje plán, který počítá s prodejem aktiv, které má BP po světě. Ať už se jedná o budoucí naleziště při pobřeží Vietnamu nebo Egypta,“ dodává z Londýna náš spolupracovník Ivan Kytka.

Pokud se nepovedou rychlé kompenzace, čekají BP léta soudních sporů

Společnost by měla postupně během příštích 18 měsíců prodat majetek celkem za 30 miliard dolarů, což je zhruba částka, kterou bude třeba vynaložit na úklid v Mexickém zálivu a na kompenzace pro obyvatele pěti amerických států při pobřeží.

Firmu BP čekají vleklé soudní spory a možná výplata odškodného v řádech desítek miliard dolarů. Analytici odhadují, že pokud se nepodaří dojednat rychlou kompenzaci pro všechny poškozené, nezačnou soudní stání dřív než v roce 2015 a potáhnou se nejméně 10 let.

Už teď BP hlásí rekordní ztráty. Prezident společnosti Carl-Henric Svanberg BBC řekl, že firma doplácí na ropnou havárii v Mexickém zálivu.

„S katastrofou je spojeno mnoho nákladů. Tohle je poprvé, co dáváme odhad, je to první předběžný výpočet. Společnost je ale pořád silná, po celém světě máme majetek i hotovost, není důvod pochybovat o naší schopnosti se z toho dostat. Bez ohledu na závažnost následků té tragédie dokážeme naši společnost obnovit,“ uvedl Svanberg.

Jenom za druhé letošní čtvrtletí jsou ztráty BP rekordní. Únik ropy do Mexického zálivu už firmu stál celkově přes 32 miliard.

Veronika Sedláčková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme