ArcelorMittal hlásí nárůst zisků. Teď očekává pokles

Meziroční nárůst provozního zisku největšího světového výrobce oceli ArcelorMittal za letošní první pololetí dosahuje neuvěřitelných 130 procent. Růst zisků ale nepotrvá dlouho, oznámila skupina, která vlastní největšího producenta oceli v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava | Foto: ArcelorMittal Ostrava

Výsledný zisk předčil očekávání analytiků. „Provozní i čistý zisk byl lepší než očekávání trhu. Ale společnost dala snížený výhled na hospodaření ve třetím kvartálu. A to je hlavní faktor, který vedl k tomu, že akcie Mittalu oslabují zhruba o 1,7 procent,“ vysvětlil analytik Generali PPF Petr Novák.

Podle něj nemají zveřejněné pozitivní výsledky společnosti na akcie až takový vliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Petr Novák mluvil na rádiu Česko i ziscích společnosti AcelorMittal

„Akciové trhy reagují na budoucnost a výsledky za minulý kvartál už jsou minulostí. Dnešní výsledek je opravdu způsoben horším výhledem, protože trh čekal, že provozní zisk za třetí kvartál bude zhruba na úrovni 2,7 miliardy dolarů. Ale Mittal oznámil, že zisk dosáhne zhruba 2,1 až 2,5 miliardy, což očekávání trhu zklamalo,“ pokračoval analytik.

Ve srovnání se stejným obdobím v minulém roce se však firmě ArcelorMittal daří daleko lépe.

Čína zpomaluje a odbyt klesá

„Výsledek je oproti loňskému období mnohem lepší, protože zejména v první polovině roku 2009 pokračovala hospodářská krize a ocelářský průmysl výrazně propadal. Na provozním zisku vykazoval Mittal za druhý kvartál ztrátu zhruba 1,2 miliardy. Dynamika srovnání letošního roku je tak úplně jiná,“ připomněl Novák.

Globální ocelářský trh, stejně jako ArcelorMittal, čeká pokles zisků. Oceláři si stěžují na zpomalení růstu čínské ekonomiky. Ale příčin úpadku je více.

„Čína jako největší spotřebitel oceli hospodářsky zpomaluje, což je hlavní faktor poklesu cen oceli za poslední měsíc, kdy klesly zhruba o deset procent. Pak je tu samozřejmě snížený výhled na poptávku. Třetí kvartál je i sezónně slabší. Výhled Mittalu je samozřejmě plně v souladu s tím, co se děje na trhu,“ myslí si analytik.

Dalším nepříjemný faktorem je podle něho zvyšování cen vstupů železné rudy, které se promítne od třetího kvartálu. Což je další důvod, proč Mittal vykáže ve třetím kvartálu horší výkonnost.

Václav Sochor, Václav Rojík, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme