Rusko kvůli korupci ročně přijde o 25 miliard dolarů

Polovina hrubého domácího produktu v Rusku končí v kapsách zkorumpovaných úředníků. Tvrdí to zpráva nezávislého ruského Sdružení advokátů pro lidská práva. Instituce čerpala informace z oficiálních statistik i ze stížností, které obdržela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská federace

Ruská federace | Foto: Emanuel Macoun

Průměrná výše úplatku se podle sdružení za dobu finanční krize zdvojnásobila, a to na zhruba 37 tisíc korun. „Celková škoda, kterou ročně korupce ruskému státu přináší, se odhaduje na 20 až 25 miliard dolarů. Tento odhad je ale velmi hrubý a troufám si říct, že skutečné škody budou ještě vyšší,“ dodává výsledky jiné studie Petr Pojman z Institutu mezinárodních studií fakulty sociálních věd.

Přehrát

00:00 / 00:00

O korupcí v Rusku mluvil v pořadu Stalo se dnes Petr Pojman z Institutu mezinárodních studií fakulty sociálních věd.

Podle něj je ale velmi těžké označit viníka korupce, protože jde o velmi složitý mechanismus: „U korupčního jednání je vzhledem k tomu, že se očekává, velmi složité rozhodnout, kdo je v celém korupčním schématu vinen. Korupční schémata jsou velmi složitá.“

„Ten, kdo úplatek bere, nemusí být vždycky tím, kdo je v tom výhodnějším postavení a kdo je tedy viníkem. Ne každý, který úplatek bere, tak činí zcela dobrovolně. Ne každý, kdo úplatek dává, k tomu byl donucen. Někdy dokonce konkrétní úředník stojí před rozhodnutím nechat se korumpovat, nebo se nechat zabít,“ vysvětluje složitost celého systému Pojman.

Lenka Rafaelová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme