Americký prezident chce zrušit úlevy na daně pro bohaté

Bílý dům nechce prodloužit daňové úlevy pro bohaté. Chtěl by je ale natrvalo prodloužit pro střední vrstvu. V americkém Ohiu to prohlásil prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama při projevu

Americký prezident Barack Obama při projevu | Foto: US Department of Defense

„Nechceme trestat bohaté lidi, Bůh jim žehnej. Ale nemůžeme si dovolit ztratit 700 miliard dolarů, které by to stálo v příštích deseti letech,“ řekl prezident Obama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev prezidenta Obamy sledoval zpravodaj Vít Pohanka

Dodal, že jsou vládní demokraté současně připraveni prodloužit úlevy pro střední třídu za předpokladu, že budou republikáni v Kongresu spolupracovat. „Když budou připraveni, snížíme už v tomto týdnu daně každému Američanovi, který vydělává ročně 250 tisíc dolarů a méně,“ prohlásil Obama.

„Dokud nedostaneme útraty federální vlády pod kontrolu a nezbavíme se nejistoty, které jsou vystaveni zaměstnavatelé, nemůžeme doufat, že začnou investovat a že se bude snižovat nezaměstnanost," kontruje s odkazem na prohlubování státního deficitu předseda republikánské menšiny v dolní komoře Kongresu John Boehner.

Podle průzkumů veřejného mínění je zřejmé, že prezidentu Obamovi a jeho ekonomickému týmu důvěřuje stále méně Američanů. To přidává republikánům naději na vítězství v listopadových volbách, kdy se bude volit kompletní Sněmovna reprezentantů a třetina Senátu.

„Otázka daní je zásadně důležitá a podle mého názoru se na ní demokraté a republikáni nedokážou dohodnout. Snižovat daně je od konce studené války hlavním zaklínadlem republikánské strany a republikánští kandidáti se ho určitě nevzdají,“ říká Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů z Bostonské univerzity.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických opatřeních Baracka Obamy mluvil na Rádiu Česko Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů z Bostonské univerzity

Mnozí zpravodajové označují Obamův clevelandský projev za jeho dosud nejdůraznější vstup do předvolební kampaně. A Cleveland si Obama nevybral náhodou, právě zde koncem srpna přednesl svůj ekonomický program šéf republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů John Boehner. Obamu tehdy mimo jiné vyzval, ať nezvyšuje daně.

Obama kromě prodloužení daňových úlev jen pro střední třídu navrhuje i další kroky, které by měly zrychlit obnovu hospodářství a snížit nezaměstnanost. Například daňové úlevy kolem dvou set miliard dolarů pro firmy, které budou investovat ve Spojených státech, nebo investice do dopravní infrastruktury ve výši padesáti miliard dolarů.

Igor Maňour, Vít Pohanka, Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme