Regulátoři z celého světa se dohodli na zpřísnění bankovního režimu

Komerční banky budou muset držet mnohem vyšší rezervy pro případ nouze. Ve švýcarské Basileji se na tom shodli regulátoři a guvernéři centrálních bank z celého světa. Dosud šlo o dvě procenta z celkového objemu rizikových aktiv, postupně se tento požadavek navýší až na sedm procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Vedle tohoto kroku se regulátoři rozhodli zpřísnit požadavky i v některých dalších oblastech. A to znamená, že se chystá nejvýznamnější změna bankovní regulace za posledních několik desetiletí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postup regulátorů na Rádiu Česko zhodnotil Luděk Niedermayer, bývalý guvernér České národní banky a nynější ředitel konzultingu společnosti Deloitte.

Podle Luďka Niedermayera, bývalého guvernéra České národní banky a nynějšího ředitele konzultingu společnosti Deloitte ale žádná regulace nemůže zaručit, že se bankovní instituce nedostanou už více do problémů:

„Banky, které mají více kapitálu, mají větší polštář na to, aby pokryly svými zdroji ztráty, které můžou vzniknout kolapsem v té či oné části finančního systému. Více kapitálu obecně znamená stabilnější banky, nicméně to co se dělo v posledních dvou a půl letech bylo nejenom to, že banky přišli o peníze investicemi, zároveň vznikla obrovská nedůvěra na finančním trhu, a to znamená, že finanční instituce, které si jinak stojí dobře, se dostaly do problémů.“

„Ani výrazně vyšší kapitálový požadavek nemůže zabránit pádu finančních institucí. Nedá se říct, že regulací se dá snížit pravděpodobnost problémů na nulu,“ dodává Niedermayer.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme