Nobelovu cenu za ekonomii získali Diamond, Mortensen a Pissarides

Nobelovu cenu za ekonomii letos získali američtí ekonomové Peter Diamond a Dale Mortensen a kyperský Brit Christopher Pissarides. Prestižní ocenění dostali za analýzu trhů práce zatížených náklady na vyhledávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medaile Nobelovy ceny

Medaile Nobelovy ceny | Foto: nobel-winners.com

Nejprestižnější ekonomické ocenění dostala trojice laureátů za vývoj teorie, která vysvětluje, jak ekonomická politika a regulace ovlivňuje trh práce i další trhy, kde se kupující a prodávající nesetkávají přímo a musí se vzájemně vyhledávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma na Rádiu Česko okomentoval ekonom Daniel Münich z institutu CERGE

„Ta představa před nimi byla ta, že nabídka a poptávka na trhu se nějakým způsobem automaticky potkají, dosáhne se té rovnováhy, kterou dosahuje ta neviditelná ruka trhu. A oni ukázali, že v reálném světě to není tak jednoduché, že v tom světě je obrovské množství informací a lidé jako subjekty nedokonalé se musejí k těm informacím dostávat,“ uvedl na Rádiu Česko ekonom Daniel Münich z institutu CERGE.

„A k informacím se lidé dostávají na základě úsilí, které musí vyvinout, a to stojí náklady. Tím ukázali, že za velice specifických podmínek skutečně se nabídka a poptávka vyrovnává. V jiném případě, což je případ skoro každého kroku v našem životě, se nabídka a poptávka nepotkávají, minimálně ne okamžitě, a hrají obrovskou roli právě ty náklady na hledání,“ vysvětlil Münich a přidal konkrétní příklad z praxe:

„Prostě platí, že pokud těm, co hledají práci, zlevníme přístup k informacím, k nabídce volných míst, tak se zefektivní jejich hledání, budou hledat kratší dobu a budou nacházet kvalitnější zaměstnání. Stejně to platí třeba o studentech vysokých škol nebo uchazečích – pokud jim dáme k dispozici kvalitní a snadně dostupné informace o nabídce vzdělávací, tak oni si efektivněji a lépe vyberou a školy budou pod větším konkurenčním tlakem těch zájemců,“ uzavřel ekonom.

Analýza oceněných ekonomů ukazuje, jak například úroveň podpor v nezaměstnanosti nebo regulace najímání a propouštění zaměstnanců ovlivňují výši nezaměstnanosti, nabídku volných míst a mzdy. Teoretický rámec práce oceněných ekonomů lze přenést i na jiné trhy, zejména trh bydlení. Jejich poznatků využívá i měnová teorie, ekonomie veřejných financí a další obory.

Před letošními nositeli cenu za 41 let její existence získalo 64 lidí. Ne všichni z nich ale byli ekonomové. Například v roce 1994 získala cenu trojice matematiků za teorii her. Ta se sice v ekonomice velmi často používá, ale pomohla rozvíjet i mnoho dalších vědních oborů.

Loni cenu získala zatím jediná žena, Američanka Elinor Ostrom za analýzu efektivního ekonomického řízení místních zdrojů bez vlivu centrální vlády či privatizace.

Milan Kopp, Ondřej Bouda, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme