Čína hlásí letošní druhý nejvyšší přebytek zahraničního obchodu

Podle dnes zveřejněných statistik skončila bilance zahraničního obchodu Číny v říjnu přebytkem 27 miliard dolarů, což je proti září o 10 miliard dolarů více. Vývoz se přitom zvýšil o 23 procent, dovoz pak o více než 25 procent. To podle komentátorů potvrzuje, že ozdravení globální ekonomiky, kterého je Čína motorem a indikátorem zároveň, nadále běží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Číně se i nadále daří, objem dovozu roste. Na druhou stranu, jak sedmadvacetimiliardový přebytek potvrzuje, země si nadále ze světové ekonomiky více bere než dává. Jak na Rádiu Česko uvedl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš situace se tak rychle nezmění.

„Nicméně je třeba říct, že v posledních měsících se nerovnováhy spíše snižovaly. Přebytek obchodu oproti minulému roku byl nižší a poslední měsíc je výjimkou. Ale myslím, že se bude jednat o určitý jednorázový výstřelek a čekám spíše dál, že silná čínská domácí poptávka bude tlačit na rychlejší růst dovozu než vývozu,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějších číslech čínské ekonomiky jsme na Rádiu Česko hovořili s hlavním ekonomem Poštovní spořitelny Janem Burešem.

Na Číně jsou závislé mnohé o vývozy se opírající země - včetně Německa. A na to se pro změnu spoléhá Česko. Z tohoto pohledu je podle ekonomů důležité, zda čínské dovozy budou nadále růst. Bureš se domnívá, že růst budou, ale pomalejším tempem.

„Na přelomu roku očekávám, že se projeví restriktivní kroky jak čínské centrální banky, tak i čínské vlády, které jsou směřovány trošku k oslabení domácí ekonomiky, která narážela na své mantinely.
To se projeví určitě v horizontu několika měsíců a tempa růstu dovozů mohou být o něco pomalejší,“ vysvětlil.


Tlak na Čínu kvůli zpevnění měny

Čína nahlásila sedmadvacetimiliardový přebytek před summitem zemí G20. Podle analytiků se dá proto čekat, že poroste tlak na to, aby Peking nechal posílit svou měnu juan. S tím souhlasí i Bureš. Podle něj přebytek čínského zahraničního obchodu Číně před zasedáním G20 z čistě diplomatického pohledu nepomáhá.

„Na druhou stranu tlak na Čínu bude oslabený tím, že v současnosti není terčem kritiky pouze Čína, ale také Spojené státy. Proti nim vystupuje právě Čína spolu s Ruskem, které USA kritizují za to, že tištěním nových dolarů dělá úplně to samé o co se snaží Čína, tedy že chce docílit slabší domácí měny,“ přiblížil.

Světová banka čeká, že v tomto roce nahlásí Čína celkový přebytek obchodu na úrovni 200 miliard dolarů. V příštím roce by to mělo být 220 miliard. Podle ekonoma je to jao absolutní číslo hodně, ale z pohledu HDP, kdy se neměří čistě obchodní bilance, ale běžný účet, přebytky Číny ve srovnání se zbytkem světa spíše smršťují.

„Před krizí byl přebytek vůči HDP na úrovni okolo 10 procent, v roce 2010 bude okolo pěti a v roce 2011 možná mezi třemi či čtyřmi procenty. Takže nerovnováha světa s Čínou je nyní menším problémem než byla před krizí,“ vysvětlil Bureš.

Martin Křížek, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme