Summit G20 hrozbu měnové války neodvrátil

Summit skupiny G20 v Soulu skončil. Dohodu ale nepřinesl, zůstalo jen u slibů. Představitelé dvaceti nejvyspělejších ekonomik světa souhlasili s tím, že zabrání devalvaci. Hrozbu měnové války ale neodvrátili. Rozhovory v Jižní Koreji poznamenaly hlavně spory mezi Spojenými státy a Čínou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obama a Lee Myung-bak

Obama a Lee Myung-bak | Zdroj: ČTK

Hlavní hráči světového obchodu složili zbraně a v závěrečném komuniké se zavázali, že budou směřovat k tržně určovaným směnným kurzům a zároveň se vyhýbat devalvaci měn motivované získáním konkurenční výhody při obchodování.

Urovnat se však nepodařilo hlavně spor mezi Spojenými státy a Čínou ohledně podhodnoceného jüanu a exportu Čínské lidové republiky, kdy jen v říjnu dosáhl čínský obchodní přebytek 27,15 miliardy dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak hodnotí výsledky summitu G20 američtí komentátoři, jsme ve Stalo se dnes rozebrali se spolupracovníkem ČRo v USA Igorem Lukešem.

Návrh USA na zvýšení tlaku na Peking kvůli podhodnocení čínské měny schůzka G20 odmítla. Ostře ovšem bylo kritizováno rozhodnutí americké centrální banky napumpovat do ekonomiky 600 miliard dolarů.

V pořadí pátý summit od finanční krize v roce 2008 tak žádnou konkrétní dohodu nepřinesl, přesto se nejvyšší představitelé dvacítky vyspělých i rozvíjejících se ekonomik chtějí přetrvávajícími rozdíly zabývat už v první polovině příštího roku.

G20 také slíbila, že se ze všech sil bude snažit o dohodu na nadcházejícím summitu o klimatických změnách v Mexiku.

Nedostatek jednoty

Jak v pořadu Stalo se dnes přiblížil spolupracovník ČRo v USA Igor Lukeš, američtí komentátoři považují výsledek schůzky G20 nejen za neúspěch americké delegace, ale všímají si také toho, že se vytvořily různé frakce, které nebude jednoduché do budoucna sjednotit.

„Například německá delegace energicky poukazovala na to, že nevidí protiklad mezi snahou snížit rozpočtový deficit a ekonomický růst. Británie je naproti tomu zaměřená téměř výhradně na boj s deficitem – i za cenu rizika, že se ekonomický růst zpomalí v důsledku nedostatku investic. Kromě toho existuje americký přístup, brazilský a tak dále,“ uvedl.

„Takže právě tento nedostatek jednoty je to, o čem komentátoři ve Spojených státech často mluví,“ dodal.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme