Summit EU-USA bude primárně o ekonomických otázkách

Kromě vrcholné schůzky členkých zemí Severoatlantické aliance a schůzky NATO-Rusko proběhne v Lisabonu za účasti amerického prezidenta Baracka Obamy a prezidenta EU Hermana Van Rompuye dnes také jednodenní summit - mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Bude věnován především ekonomickým otázkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lisabon

Lisabon | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Jak na Rádiu Česko uvedl Tomáš Weiss, odborník na trans-atlantické vztahy z Fakulty sociálních věd UK, dnešní summit je vyvrcholením mnoha schůzek na nižší úrovni. „A summity, které se konají pravidelně každý rok, potvrzují to, že jak vedení EU, tak i USA má pořád zájem na tom, aby ta jednání na nižších, odborných úrovních probíhala,“ dodal.

Jarní summit EU-USA, který se měl konat v Madridu, byl pro nezájem amerického prezidenta a jeho administrativy zrušen. Ovšem tentokrát - po půl roce - Obama údajně očekává konkrétní výstupy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných tématech summitu EU-USA jsme na Rádiu Česko hovořili s Tomášem Weissem, odborníkem na transatlantické vztahy z Fakulty sociálních věd UK.

Američani se však chtějí věnovat hlavně otázce zaměstnanosti a ekonomickému růstu a shrnout závěry ze setkání zemí G20. Europoslanci kromě obchodních vztahů ale upřednostňují například diskusi nad ochranou soukromí.

„Je pochopitelné, že se Evropská unie i Spojené státy v tento okamžik, kdy stále probíhá krize, věnují ekonomice daleko více než čemukoli jinému. U poslanců europarlamentu je také pochopitelné, že je zajímá bezpečnost dat – je to téma, ve kterém se EP v trans-atlantických vztazích vyprofiloval. Nicméně si myslím, že primárně se summit bude zabývat ekonomickou částí,“ uvedl

Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme