Dozorčí orgány po celém světě vytáhly do boje proti insider tradingu

Dozorčí orgány v Americe, Evropě i Asii v posledních několika dnech vytáhly do boje proti takzvanému insider trading - tedy zneužívání důvěrných firemních informací, ke kterým mají přístup jen zasvěcené osoby. Jak totiž ukazují dostupné závěry šetření z Ameriky a z Evropy, stejně jako signály z Japonska a z Číny, právě tyto osoby stále častěji důvěrné informace prodávají obchodníkům s cennými papíry. Ti pak díky takto nabité nefér výhodě na trzích vydělávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

V Americe a v Evropě kvůli tomu bylo minulý týden podáno několik trestních oznámení. Další i díky rozvíjející se přeshraniční spolupráci dozorčích orgánů nelze vyloučit.

Jak na Rádiu Česko zdůraznil ekonom a duchovní otec českého kapitálového trhu a posléze i orgánu, který dohlížel na jeho čistotu, Tomáš Ježek, insider trading je absolutně nejtěžší prohřešek proti kapitálovému trhu a také se nejobtížněji se dohledává nebo dokazuje. Podle něj se podobné praktiky objevily i na Pražské burze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O insider tradingu jsme na Rádiu Česko hovořili s ekonomem Tomášem Ježkem.

„Bohužel insider trading u nás vzkvétal, protože dozor byl dlouho nevyvinutý, nebo nebyl tu vůbec. Náš problém byl ten, že kapitálový trh fungoval pět let vůbec bez dozoru a zavést tehdy Komisi pro cenné papíry bylo nesmírně obtížné. Dohled tedy již funguje, jde však o to, aby byl pečlivý, ale stejně se to velmi obtížně dokazuje,“ uvedl s tím, že Komise byla v roce 2006 zrušena a kompetence byly převedeny na ČNB.

Zveřejňování informací

Jak dále Ježek uvedl, vedle insider trading by se podle něj měly dozorčí orgány kapitálových trhů zaměřit na péči o zveřejňování informací.

„Protože kapitálový trh, potažmo trh s akciemi a dluhopisy stojí a padá s informační otevřeností. Je na to propracovaný celý systém, jak se to má dít, ale vždycky jsou chytráci, kteří se to snaží nějakým způsobem obejít,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme