Obama se dohodl s republikány. Daňové úlevy v USA pokračují

Americký prezident Barack Obama se s republikány dohodl o prodloužení daňových úlev. Jejich platnost vyprší na konci roku. Jde o daňové úlevy, které zavedl Obamův předchůdce, bývalý prezident George Bush. Obama původně nechtěl prodloužit úlevy, ze kterých profitují dvě procenta nejbohatších Američanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Obama

Prezident Obama | Foto: Bílý dům

Spor o daňové úlevy se táhl několik měsíců. Prezident Obama požadoval, aby se od ledna už nevztahovaly na nejbohatší Američany. Argumentoval zátěží, jakou to představuje pro státní rozpočet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě mezi americkými demokraty a republikány mluvil na Rádiu Česko zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Republikáni s tím ostře nesouhlasili. Zvyšování daní v hospodářství, které se snaží vzpamatovat po hluboké recesi, považovali za nesmysl. Republikáni po výrazném posílení v listopadových volbách do části Kongresu nakonec prosadili svou.

I oni ale museli souhlasit s určitými ústupky. Kromě prodloužení podpory v nezaměstnanosti jde hlavně o to, že se daňové úlevy prodlouží jen o dva roky. Republikáni je původně chtěli prodloužit natrvalo.

Dohodou o daních přitom podmiňovali jednáním o dalších záležitostech, mimo jiné o ratifikaci nové americko-ruské dohody START o omezení jaderných zbraní.

„Kompromis je zatím dohodnut mezi oběma stranami, to ale ještě neznamená, že projde kongresem. Někteří demokraté prezidentu vyčítají, že nedodržuje předvolební sliby. Jejich argumentem je to, že je krize a není důvod, proč by nepřispívali i ti nejbohatší,“ podotýká zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Helena Berková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme