Aféra hořících telefonů oslabuje Samsung. Jeho akcie už na burze ztratily 11 procent

Akcie jihokorejského výrobce elektroniky Samsung letí prudce dolů. Klesá i tržní hodnota samotné firmy. Souvisí to se závadami jejich posledního typu mobilního telefonu Galaxy Note 7, kvůli kterým se společnost rozhodla 2,5 milionu přístrojů stáhnout, a to pouze dva týdny po uvedení na trh. U modelu bylo totiž potvrzeno 35 případů vznícení baterie, většinou při nabíjení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samsung zastavuje kvůli problémům s bateriemi prodej smartphonů Galaxy Note 7

Samsung zastavuje kvůli problémům s bateriemi prodej smartphonů Galaxy Note 7 | Zdroj: Reuters

První zprávy mluvily dokonce o výbuchu některých telefonů. Na informaci reagoval i americký Federální úřad pro letectví. Vyzval cestující, aby tento model během letu nezapínali a nenabíjeli, ani ho neukládali do odbavených zavazadel.

Samsung v sobotu zákazníky vyzval, aby telefon vypnuli, nezapínali a vrátili výrobci. Na to reagovaly akcie společnosti, které začaly ztrácet nejrychleji od finanční krize v roce 2008. Od pátku oslabily o 11 procent.

Firma za tu dobu ztratila na tržní kapitalizaci, tedy na burzovní hodnotě, 22 miliardy dolarů. Původně se odhadovalo, že Samsung vyjde vyrovnání se s kauzou na miliardu dolarů, může to být ale i mnohem víc.

Samsung zastavuje prodej smartphonů Galaxy Note 7, kvůli problémům s bateriemi

Číst článek

„Aerolinie totiž mohou mít problém rozlišovat mezi modely Samsungu, a tak mohou jednoduše zakázat všechny,“ uvedl Lukáš Kovanda ze serveru Roklen24.cz.

Tento krok by mohl poškodit zejména pověst firmy a ovlivnit prodej i jejího dalšího zboží, z čehož by těžila konkurence. Například akcie společnosti Apple zatím neposilují, spíše dál ztrácí. To ale může souviset s celkovou náladou na akciových trzích, které už od minulého týdne klesají.

Děje se tak kvůli nedůvěře v další uvolňování měnové politiky centrálních bank, především té americké. Další příčinou je jaderný test Severní Koreje.

Samsung je velká společnost se značnou stabilitou. Dá se proto předpokládat, že kvůli aféře zchudne, ale nezkrachuje.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme