Americká centrální banka podle očekávání nezvýšila úrokové sazby

Přestože večer upínal celý finanční svět pozornost k jednání Americké centrální banky (Fed), finanční bouře se nekoná. Banka nechala úrokové sazby na historickém minimu, těsně nad nulou, kde se drží posledních 7 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trhy na oznámení šéfky Fedu Janett Yellenové reagovaly oslabením

Trhy na oznámení šéfky Fedu Janett Yellenové reagovaly oslabením | Zdroj: Reuters

Ponechání sazeb na dosavadní úrovni zdůvodnila předsedkyně Fedu Janett Yellenová nejistou situací ve světové ekonomice, ale také nedostatečným nárůstem inflace, která se pohybuje okolo 2 procent.

Trhy na rozhodnutí centrální banky zareagovaly oslabováním; mírně klesly nejen burzovní indexy, ale i dolar a americké státní dluhopisy.

To, že Fed nebude s úrokovými sazbami hýbat, předpovídala většina analytiků, a to jak českých, tak zahraničních. Někteří ale mluvili i o takzvané střední cestě, tedy o změně sazby jen o 0,125 procenta namísto čtvrt procenta.

Takto mírná změna by prý byla šalamounským řešením. Podle hlavního analytika X-Trade Brokers Jaroslava Brychty by ale reálné dopady na ekonomiku byly minimální.

„Co se týká nějakého reálného dopadu na ekonomiku skrze vyšší sazby, tak si nedělejme moc iluze, ta reakce by byla velmi malá. A je to spíš nějaká symbolická ukázka Fedu, že se ekonomika zlepšuje, že má dostatečnou důvěru v to, že vývoj půjde i nadále dopředu, což se ale včera nepotvrdilo,“ říká Brychta.

Podle některých analytiků by Fed mohl vyšší úrokové oznámit ještě v letošním roce, a to buď na říjnovém, nebo prosincovém zasedání. Ale třeba britská banka Barclays předpovídá, že Janet Yellenová začne měnovou politiku přitvrzovat až v březnu příštího roku.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme