Americká ekonomika zpomaluje, stagnace ale nehrozí

Vyhlídky americké ekonomiky se horší. Vyplývá to z nejnovější pravidelné zprávy, kterou publikuje centrální banka Spojených států. Podle této takzvané Béžové knihy hospodářské oživení během léta sice pokračovalo, objevily se nicméně mnohé známky jeho zpomalení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Zpomalení růstu potvrdil i nejnovější průzkum agentury Reuters. V něm ekonomové namísto dosud očekávaného celoročního růstu o 2,9 procenta předpověděli růst o 0,2 nižší.

„Ke zpomalení došlo už ve druhém čtvrtletí a my předpokládáme, že ve třetím čtvrtletí to bude podobné nebo ještě o něco horší. Ke stagnaci a nebo dokonce poklesu by však dojít nemělo,“ myslí si analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpomalení americké ekonomiky komentuje analytik České spořitelny Luboš Mokráš

Podle Mokráše je nejslabším článkem americké ekonomiky v současnosti trh s rezidenčními nemovitostmi. Výrobní sektor zpomaluje hlavně kvůli tomu, že vyprchávají vládní impulsy a také slábne vliv doplňování zásob po recesi.

Americkou ekonomiku táhne ze tří čtvrtin utrácení spotřebitelů, které ovšem závisí na situaci na trhu práce. Statistiky přitom naznačují vyšší počet volných míst. Podle Mokráše jde o jistý záblesk naděje.

„Projevilo se to i na indexu spotřebitelské důvěry. Není to ale dostatečné na to, aby to zabránilo zpomalení ekonomiky,“ soudí analytik České spořitelny.

Utrácení domácností i podniků mohou povzbudit nejnovější plány prezidenta Obamy, který hodlá různými způsoby do ekonomiky napumpovat stovky miliard dolarů. Na to, aby se ekonomika dostalo z problémů, to ale podle Mokráše stačit nebude.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme